Pod pojmem minimalismus si většina z nás představí bílé stěny, pár kousků světlého nábytku a jednu hranatou vázu na polici v rohu. Minimalismus však není jen o designu. Je to i životní filosofie, která nás učí nakupovat jen ty věci, které opravdu potřebujeme, a nepohybovat se mezi haldami zbytečností. Pokud se přestaneme soustředit na materiální věci a omezíme impulzivní nakupování, nejenže tím ušetříme spoustu peněz, ale navíc tím získáme více prostoru pro duševní a emocionální prožitky.

Život s minimem věcí oceníte zejména ve chvíli, kdy se rozhodnete přestěhovat z nájmu do vlastního domu či bytu. Najednou zjistíte, že se klidně vejdete do malého bungalovu velikosti zahradní chatky. Jeho pořizovací cena bude přijatelná, náklady na vytápění výhledově nízké a mnoho korun si nenaúčtují ani stěhováci.

Prostor 6x5 metrů využitý na maximum

Následující video přibližuje návrh dřevěného domku pro manželský pár s vnitřními rozměry 6x5 metrů, kam se vejde kuchyňský kout s jídelním stolem a gaučem, ložnice i koupelna se sprchovým koutem. Jde o krásný příklad, jak rozvrhnout malý obytný prostor pro jednu nebo dvě osoby.

Zdroj: Youtube

V tomto stavu by takový domek v našem podnebním pásu sloužil samozřejmě spíš jako letní chata, k celoročnímu obývání by se muselo vyřešit zateplení a topení. Praktická dispozice místností a rozložení nábytku využívající obytnou plochu na maximum je nicméně skvělou inspirací i pro naše malometrážní byty a domky.

Designérské triky, jak zařídit malý byt

V bytovém designu platí základní pravidlo: čím menší místnost, tím světlejší by měla být výmalba. Pro stěny se v malých bytech volí zářivá bílá, protože opticky zvětšuje a prosvětluje prostor. Namísto těžkého masivního nábytku se doporučuje použít lehčí kousky a vestavěné skříně kombinované s otevřenými policemi.

Zároveň je důležité, aby do malého bytu mohlo pronikat dostatek denního světla. Malá zatemnělá místnost by připomínala spíše kobku než útulný domov. Stínění oken se proto řeší spíše světlými žaluziemi a lehkými záclonkami než těžkými závěsy. Všimněte si, že tyto zásady jsou dodrženy i v návrhu domku ve videu. Pokud se jimi inspirujete, při zařizování malého bytu neuděláte chybu.

Zdroje: www.moneyunder30.com, www.goodhousekeeping.com