Hrubá stavba montovaných či modulových domů může být hotova v řádu několika dní. Předchází jí práce v továrně, při které se vyrobí prefabrikované dílce, do nichž se rovnou zasadí okna a připraví drážky pro rozvody vody a elektřiny. Takovéto ohromné a těžké stěny se dají dopravit na pozemek jedině nákladním vozem a k jejich montáži si musíte přizvat jeřáb. Znamená to, že na hůře přístupném pozemku montovaný dům nepostavíte.

Stavebnicový systém, který vyvinula firma Virmak z ruského Krasnodaru, se bez jeřábu obejde, čímž se eliminuje zřejmě jediná nevýhoda montovaných staveb. Jednotlivé díly jsou jednoduše řečeno menší a lehčí, takže je ve dvou lidech snadno uzvednete a můžete s nimi manipulovat bez pomoci těžké techniky. Podívejte, jak si kutil s pomocí kamarádů postavil vlastní dvoupatrový dům během deseti dnů:

Zdroj: Youtube

Postavte si vlastní panelák

Základem stavebnice jsou panely zhotovené ze dvou 12 cm silných cementotřískových desek, mezi nimiž je umístěna 142 cm vrstva izolace. Tou může být buď expandovaný polystyren nebo o něco dražší minerální vlna. Panely se kotví do dřevěné konstrukce a mohou tvořit jak stěny, tak podlahu a střechu. Variantou je klasický dřevěný krov s keramickými taškami nebo plechovou střešní krytinou.

Celý dům může být postaven na betonových patkách, čímž se šetří náklady na základovou desku. Finální podobu domu si každý upraví dle vlastních představ. Na stěny lze natáhnout tenkovrstvou omítku, módní dřevěné obklady nebo třeba cihelné pásky. Díky menším rozměrům panelů se k domu snadno připojí i zastřešená terasa či lodžie.