OCET JE ZÁKLAD

Odmašťující a antiseptické vlastnosti octa jsou při úklidu nedocenitelné. Obyčejný lihový ocet není nákladný, ale domácí jablečný je ještě levnější. A také voňavější a šetrnější, navíc bez zbytečné PET lahve. Pokud ocet vyrábíme jako základ čisticích prostředků, a nikoli pro konzumaci, není třeba odstraňovat „bubáky“ a nevadí ani potlučené plody nebo zdravé kousky z částečně nahnilých jablek. Zpracovat můžeme i padavky, jádřince a slupky.

Domácí jablečný ocet

1. Jablka nebo jejich zbytky pokrájíme na kousky nebo nastrouháme nahrubo.

2. Naplníme jimi skleněnou nebo nerezovou nádobu a zalijeme převařenou, ale již vychladlou vodou tak, aby byla všechna jablka ponořená. Nádobu neplníme těsně k okraji, aby nám při kvašení nepřetékala.

3. Hrdlo nádoby překryjeme sítkem nebo gázou a ponecháme při pokojové teplotě nejméně týden. Jakmile kvašení doběhne, už se nebudou tvořit bublinky a ucítíme alkohol, tekutinu přecedíme. Použít ji můžeme již nyní, ale ještě nebude mít tu správnou sílu.

4. Přecezenou tekutinu necháme ještě nejméně měsíc dozrát – obsažený alkohol se postupně přemění na kyselinu octovou. Poté ho ještě jednou přecedíme přes husté sítko nebo plátno, zvláště pokud ho budeme chtít používat jako sprej.

Slupky z citrusů sílu znásobí

Citrony, pomeranče ani mandarinky ze zahrady obvykle nepocházejí a používat je na úklid celé (podobné rady se týkají především citrónů) není ekonomické ani ekologické. Ale můžeme využít jejich slupky, které je opravdu škoda vyhazovat. Obsahují silně odmašťující látky a krásně voní. Slupky jednoduše ponoříme do octa alespoň na deset dní.

Bylinky nejen pro vůni

Využít můžeme jakékoli aromatické bylinky (například mátu, meduňku, dobromysl, rozmarýn, šalvěj, čechřici) – všechny ocet příjemně provoní, a ještě znásobí jeho dezinfekční působení. Macerujeme je v něm stejně, jako slupky citrusů – bylinky mohou být čerstvé (ne však mokré) i sušené. Do octa na úklid můžeme přidat zbytky sklizně, které se nehodí na přípravu čaje ani jako koření.

Čistidlo pro celý dům

Domácí jablečný ocet obohacený o výtažky z bylinek, citrusové kůry nebo obojího, poslouží jako univerzální pomocník pro úklid:

  1. V lahvičce s rozprašovačem ho můžeme naředit půl na půl s vodou nebo ponechat extra silný samotný. Nastříkáme ho na dlaždičky, na povrch vany, umyvadla, baterií, pracovních ploch v kuchyni i vnitřku lednice či trouby a necháme chviličku působit, ne však zaschnout. Poté stačí setřít špínu a mastnotu, nejlépe utěrkou z mikrovlákna.
  2. Neředěný poslouží jako vynikající prostředek pro čištění kuchyňských prkének. Naneseme ho na jejich povrch, necháme chvíli působit a poté omyjeme teplou vodou.
  3. Pokud ho přidáme do vody na mytí podlahy, nahradí podobné prostředky a šetrně vyčistí i dřevo nebo parkety.
  4. Pokud k bylinkovému octu přidáme stejný díl olivového nebo lněného oleje, získáme leštidlo na nábytek, které čistí a ošetřuje zároveň. Při použití je třeba lahvičku protřepávat.
  5. Bylinkový jablečný ocet nahradí aviváž. Mírní blednutí barev, brání tvrdnutí ručníků a zmírňuje tvorbu vodního kamene.
  6. Jablečný ocet, v němž jsme macerovali citrusovou kůru, nahradí mycí prostředek na nádobí.

JAK VYROBIT BYLINKOVÝ OLEJ

Ačkoli jsou domácí čisticí prostředky celkem šetrné i k pokožce, ocet odmašťuje, a tudíž vysušuje i ji. Zvláště pokud neradi používáme rukavice, můžeme si ze zbytků bylinek velmi snadno vyrobit i pečující olej na ruce. Před úklidem poslouží jako ochrana rukou, po něm jako péče. Bylinky, jako je máta, tymián, dobromysl, rozmarýn, saturejka a další, jsou protizánětlivé a zároveň prokrvující, což unaveným rukám jen prospěje.

POSTUP VÝROBY NENÍ SLOŽITÝ:

Do šálku oleje přidáme lžíci či dvě podrcené bylinky. Může být i sušená – absence vody přispěje k trvanlivosti výsledku. Poslouží i stonky, které nám zbyly po sdrhnutí listů a další zbytky. Necháme macerovat nejméně dva týdny při pokojové teplotě a přitom nádobu občas protřepeme. Nakonec přecedíme.

Bylinkový olej se výtečně vstřebává do pokožky umytých, ještě mírně vlhkých rukou. Pro suché ruce jsou vhodné oleje hutnější – například slunečnicový, sezamový, konopný, z meruňkových jader. Pro hydrataci a snazší vstřebávání se hodí lehčí, tzv. sušší oleje, jako je například mokřadkový, brusnicový, makový, olej z vinných či malinových jader. Univerzální a jemný je olej mandlový, obzvlášť ochranné účinky má velmi trvanlivý olej olivový.

Zdroj: Časopis Receptář