Každá domácí surovina je ceněnou komoditou, jedno ale mají společné. Za výbornou marmeládou, naloženou zeleninou nebo lahodným sirupem jsou hodiny práce při sázení, pletí, zalévaní a zpracování surovin. Šikovný pomocník v kuchyni v podobě zavařovacího hrnce dokáže ušetřit hodně práce a zajistí spolehlivý výsledek bez nutnosti sledovat teplotu a čas.

Domácí je nejlepší

Čerstvou zeleninu i ovoce máme k dispozici po celý rok, přesto je její pěstování v domácích podmínkách stále populárnější. Přece jen, doma vypěstované plodiny nejsou zatížené průmyslovými hnojivy, ani unavené z dlouhé cesty přes půl světa. Navíc osobně vypiplané rajče, jahoda či mrkvička dodají kromě dobrého pocitu i pořádnou dávku vitamínů. Přebytky úrody můžete sice rozdat nebo rozprodat, lepší je ale uchovat je na zimu, kdy bude o výpěstky z lokálních zdrojů nouze. Domácí zavařování dávno není jen nutným způsobem konzervace potravin. Nejrůznější možnosti dochucení, experimentování se sladidly a nálevy, ruku v ruce s využitím šikovných přístrojů z něj dělá spíše koníčka, který otevírá možnosti kreativního kulinářského využití.

Možností zavařování je více

Zavařovat lze zcela tradičně v klasickém hrnci, který postavíte na sporák nebo kamna. Některé mají zabudované teploměry, které vás informují o aktuální teplotě při zavařování. Většinou se do nich vejde menší množství sklenic a během procesu zavařování musíte hlídat teplotu i čas. Konzervovat potraviny umožňují i kuchyňské přístroje, které většinou využíváme k jinému účelu. Menší počet sklenic zvládne zavařit například mikrovlnná trouba. Své oddané zastánce má také zavařování v myčce. Přístroj pojme opravdu velké množství sklenic, proto se často využívá například na zavařování okurek. Bohužel je myčka limitována teplotou, většinou se nedostanou přes 70 °C. Dalším spotřebičem, který pojme značné množství zavařovaných produktů je trouba. U té se dá navíc přesně nastavit teplota i čas, po který bude trouba pracovat. Když skončí, upozorní vás nebo se sama vypne. Pokud se z vaší kuchyně stává velkokapacitní výrobna zavařenin pravidelně, měli byste zvážit pořízení elektrického zavařovacího hrnce.

Hrnec pracuje samostatně

Elektrický zavařovací hrnec se stane vašim věrným společníkem během každé zavařovací sezóny. Ocení ho hlavně hospodyňky, které lidově řečeno „zavaří i šišky“. V domácnostech, kde se začíná rebarborovou marmeládou, pokračuje přes letní ovoce až k houbám a kořenové zelenině, se speciální zavařovací hrnec určitě neztratí. Pokud investujete do opravdu kvalitního přístroje, vydrží vám mnoho let. Jeho hlavní výhodou je bezpracný proces zavařování. Připravené sklenice jednoduše naskládáte do jeho útrob, zvolíte příslušný program a dále se o nic nestaráte. Nehrozí tedy, že by okurky byly rozvařené, protože na ně zapomenete, nebo marmelády nechytly. Jedná se však objemnější zařízení, proto se do každé kuchyně nevejde. Přístroji ale stačí pouze přívod elektřiny, zavařovat tak můžete klidně na terase nebo v chodbě.

Nejen na zavařování

Při výběru hrnce se orientujte hlavně podle jeho objemu a výkonu. Ve většině případů se prodávají hrnce s objemem 27 litrů. Do takového velikána se vejde bez problémů asi 18 klasických zavařovacích sklenic. Příkon přístrojů je nejčastěji kolem 2000 W, minimálně doporučovaná hodnota je 1800 W. Kromě bezpečnostních pojistek patří ke standardní výbavě termostat s regulací, který zaručí stabilní podmínky při zavařování. Šikovný je také výpustný ventil pro snazší vylévaní vody. Modernější přístroje jsou navíc vybaveny displejem, který zobrazuje informace o aktuální teplotě vody, časový odpočet zavařování, možnost oddáleného startu apod. Mohou mít i řadu dalších funkcí, které z nich dělají multifunkční přístroje pro přípravu horkých nápojů, vaření šťáv, dětských přesnídávek, ale zvládnou vyrobit i sýr nebo ohřát guláš. Ceny začínají kolem 1500 korun, ale šplhají až k pěti tisícům.