Vybíráte varnou desku? Je lepší plyn, indukce nebo klasická elektrická?
2. 10. 2018

Vybíráte varnou desku? Je lepší plyn, indukce nebo klasická elektrická?

Při nákupu nové varné desky si dobře promyslete, která je do vaší kuchyně nejvhodnější. Nejde jen o náklady na provoz, ale i o pohodlné vaření a bezproblémové užívání. Dáváte přednost vaření na plynu nebo je vaším favoritem elektřina? Všechny možnosti skýtají výhody a nevýhody a bojují o přízeň kuchařů i kuchařek.

Varné desky nahrazují v moderních kuchyních klasické sporáky. Jejich výběr hodně záleží na osobních preferencích, zda dáváte přednost klasickému vaření na ohni nebo vám učarovalo moderní kuchtění pomocí indukce. Přesto před nákupem zvažte specifika jednotlivých druhů desek a porovnejte nejdůležitější parametry.

Někdo nedá na plyn dopustit

Tradiční plyn

Příznivci vaření na plynu oceňují zejména rychlou regulaci teploty, podle potřeby lze okamžitě upravit sílu plamene. Vaření na plynu je rychlé a snadno ovladatelné. Moderní plynové desky mají zabudované pojistky, které v případě uhašení plamene automaticky zastaví přívod plynu, nehrozí tedy jeho únik. Přesto se doporučuje nechat plynová zařízení v domácnostech pravidelně kontrolovat revizními techniky plynárenských společností. Před nákupem plynové varné desky se zamyslete hlavně nad několika parametry. Budete používat zemní plyn nebo lahvovaný propan-butan? Ujistěte se, že zabudované trysky odpovídají plynu, kterým disponuje vaše domácnost. Povrch plynových sporáků je často hodně členitý, vyzkoušejte, zda půjde snadno rozebrat a vyčistit.

Čištění plynového sporáku může být problematické

Sklokeramika nebo plotýnky?

Elektřina jako zdroj energie eliminuje rizika spojená s užíváním otevřeného ohně. Při koupi elektrického sporáku můžete vybírat mezi sklokeramickou deskou a klasickým zařízením s litinovými plotýnkami. První uvedené jsou vybaveny světelnou indikací zbytkového tepla a tak snižují riziko popálení. Jejich pořizovací cena je vyšší a jsou náchylnější na poškození. Vaření na plotýnkách je náročnější na energie, doba ohřívaní je delší a nevýhodou je i větší setrvačnost při regulaci teploty. Pro úsporné a efektivní vaření na elektrickém sporáku je důležité i správné nádobí, například masivní hrnce s rovným dnem, aby byl zaručen dobrý přesun tepla mezi plochou varné desky a dnem ohřívané nádoby. Energii také uspoříte využitím zbytkového tepla, stačí sporák vypnout o něco dříve a jídlo nechat tzv. „dojít“.

Indukce: úsporná, ale nejdražší

Hitem posledních let ve světě vaření je sklokeramická deska s indukčním ohřevem. Indukční desky jsou oproti běžným elektrickým vysoce účinné, bezpečné, úsporné a schopné okamžitě regulovat svůj výkon, snadno se udržují a čistí. Hlavní výhodou ohřevu pomocí indukce je snížení tepelných ztrát, protože se neohřívá nejprve plotýnka a od ní dno nádoby. Tady je třeba mít se na pozoru, vařič ohřívá pouze nádobí s obsahem železa, staré hliníkové, teflonové, nerezové nebo skleněné nádobí vám bude na indukční desce k ničemu. Někoho odradí i pořizovací cena, která je u těchto typů sporáků nejvyšší. Někteří uživatelé si také stěžují na neustálé pípání senzorů, například při čištění nebo odkládání nádobí. A pozor, elektrické varné desky vyžadují silnější elektrický jistič, většinou 32 A. Hlavně ve starších zástavbách se předem ujistěte, že můžete varnou desku bez problému připojit.

Jak vlastně funguje indukční varná deska a jaké vymoženosti nabízí?

Indukce je bezpečná

Jak ušetřit

Často řešeným problém při vaření je úspora energie. S ohledem na energetickou náročnost ze souboje nejhůř vychází elektrický sporák s litinovými plotýnkami a sporák plynový. Jako nejvýhodnější s ohledem na šetření energií vychází jednoznačně varné desky s indukcí. Je však nutno podotknout, že rozdíly na energetickou náročnost jsou u jednotlivých technologií malé. Potřeby na vaření představuje v celkové energetické spotřebě domácnosti jen velmi malou část. Koupit si nový úspornější sporák místo staršího a funkčního se v tomto ohledu nevyplatí. Daleko více energie ušetříte, pokud si osvojíte dobré návyky při vaření (používání poklic, zahřívání jen nezbytného množství vody apod.)

Autor Veronika Zámečníková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřipluspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS