Pro exteriérovou dekoraci ve vánočním ladění se nejlépe hodí materiály, které bez větší úhony přečkají nepřízeň zimního počasí, především vítr, sníh, mráz a vlhkost. Ideální jsou větve z jehličnanů, borovic, stříbrného smrku, jalovce, tisu nebo zeravu, případně ze stálezelených listnatých rostlin, jako je například bobkovišeň, nebo buxus. I když zima květinám nebo dekoracím v truhlících příliš nepřeje, pořád je dostatek možností, jak si udělat hezkou vánoční výzdobu třeba jen z toho, co vám roste na zahradě. Není to ani nikterak složité.

Zajímavá nádoba nebo převlečený truhlík

Máte-li k dispozici mrazuvzdornou nádobu neobvyklého tvaru, vsaďte na naprosto jednoduché aranžmá v ní. Zeleň jehličnanů její krásu jen podtrhne. Kolem rostlin vysazených v obyčejných květináčích postačí obmotat větší kus látky v červené nebo zelené barvě a udělat zápich na klacíku, ke kterému připevníme drátkem velkou červenou mašli. S barevnou kombinací v odlišných červených a zelených odstínech nikdy neuděláte chybu. Obě barvy k vánočním svátkům neodmyslitelně patří. Na plastový truhlík na okně je možné navléknout pytel z juty a přes něj natáhnout červenou stuhu, nemusíte shánět truhlíky v zelené barvě. Pracovat můžete i s vyplétanými košíky.

Truhlík zatížíte zeminou

Aby bylo venkovní aranžmá odolné vůči silnému větru, nasypte do nádoby zeminu až po okraj a pokropte ji, aby slehla. Teprve potom si připravte zápichy se skořicovými tyčinkami, mašlemi, velkými šiškami, nebo kousky kůry, barvené přírodniny, například trávy, větvičky nebo šišky, a ty zapichujte mezi větve jehličnanů, které jste už vypíchali do půdy v nádobě. Díky zemině bude nádoba stabilní i při silném větru.

Nostalgické vánoční zátiší před vchodem

Postavte k vchodovým dveřím staré dřevěné sáňky, na ně zavěste věnec ozdobený třeba jen jednou jedinou jutovou stuhou. Vedle sáněk to bude slušet velké lampě ze dřeva nebo kovu postavené na dřevěném špalku. Když v ní na večer zapálíte svíčku, dodá její tlumené světlo celému zákoutí zvláštní náladu.

Na druhou stranu sáněk zavěste pár starých bruslí a venkovní vánoční aranžmá, které zvládne i poryv silného větru, je hotové. Zajímavě vypadají i proutěné koule vyplétané z jednotlivých vrbových prutů. Máte-li k dispozici dostatečně velké, můžete jimi provléknout venkovní LED žárovičky a užívat si zajímavé osvětlení v podvečer na vaší zahradě či terase.

Dekorace s puncem patiny

Ke starším domkům a vilám se skvěle hodí dekorace v kameninových ozdobných nádobách, které mohou vstupní prostor do domu zdobit celou zimu, nejen v době vánočních svátků. Takové dekorace vypadají doslova impozantně. Při jejich tvorbě dbejte, aby dekorace velikostně odpovídaly velikosti nádob i celkovému prostoru, který mají zkrášlovat.

Nápaditá výzdoba terasy a pergoly

Terasu či pergolu můžete vyzdobit závěsnou dekoraci. Stačí použít proutěné závěsné koše, nebo pozinkované nádoby, které vám po letničkách zejí prázdnotou. Zapíchněte do nich několik větví, přidejte dřevěnou hvězdu a baňky nalepené tavnou lepicí pistolí na špejli a na závěr můžete ještě trámy pergoly omotat LED světelným řetězem. Nenáročná a efektní dekorace je tak velmi brzy hotová.

Inspirujte se v naší galerii u článku, další inspiraci nabízíme na nástěnce na profilu Receptáře na Pinterestu: