Jen málokterá žena se obejde bez elektrického vysoušeče vlasů, čili fénu. Jenže tenhle přístroj se hodí i řadě mužů. A nejenom těm, co nosí dlouhé vlasy. Používat ho totiž pouze v koupelně je skoro hřích. Vždyť toho zvládne tolik. Takže pokud si pořídíte na vlasy nějaký lepší a výkonnější, i když starý pořád funguje, nevyhazujte ho ještě do elektroodpadu. Bude se hodit v dílně i na zahradě. Samozřejmě, i když máte doma jen jeden, můžete si ho občas z koupelny půjčit. Asi každého napadne samozřejmě využití fénu k urychlení odmrazování lednice nebo třeba rozmrazování masa. Docela dobře ale poslouží také k povolení másla právě vytaženého z lednice. Pokud zvolíte jen studený vzduch, můžete jím urychlit tuhnutí polevy na dortu. Tím ale možnosti využití fénu zdaleka nekončí.

Malý přenosný fukar

Využít proudu vzduchu vycházejícího z fénu napadlo asi úplně každého. Poměrně často jím vezmeme za vděk při rozdělávání ohně, třeba když potřebujete na zahradě rozpálit gril, udírnu nebo rozhořet plamen v ohništi. Namířením proudu vzduchu, a je jedno jestli studeného či teplého, prostě dodáte ohni více kyslíku, získáte tak vyšší teplotu a dřevo či dřevěné uhlí začne rychleji hořet. Ostatně, stejně dobře můžete fén využít, pokud ještě doma topíte v kamnech na pevná paliva.

Ale i samotný proud vzduchu lze dobře využít. Co když potřebujete dostat prach z nějakého těžko přístupného místa? Můžete zkoušet prostrčit smetáček nebo nějaký ometač prachu. Ještě jednoduší je ale prach prostě odfouknout fénem. Výkon je obvykle naprosto dostatečný k tomu, abyste celý prostor vyčistili. Pokud to jde, na druhý konec dejte nějaký látkový sáček a zvířený prach do něj prostě nasměrujte.

Na klávesnici i nafukovací hračky

S malým vylepšením lze použít fén také k čištění elektroniky, nebo třeba počítačových klávesnic. Do těch velmi rády zapadávají drobky či jiné nečistoty. V tomto případě jen potřebujeme nasměrovat proud vzduchu do relativně malého proudu. Dobře se na to hodí jedno či dvě široká brčka, případně kovová trubička. Tu pak s pomocí leukoplasti připevněte k nástavci fénu a dobře utěsněte. Možná budete překvapeni, jak velkého výkonu dosáhnete. Pokud se vám nechce ztrácet čas přilepováním brčka, uřízněte hrdlo platové láhve, ideálně nějaké užší. To už na fén přilepíte snadno. V létě můžete tohle vylepšení zároveň použít místo pumpy pro nafukování matrací i dětských hraček do vody (ale tady pozor, používejte výhradně studený vzduch).

Teplo, které čistí

V řadě případů se hodí, že fén je schopen vyrobit poměrně horký vzduch. Využijete toho v okamžiku, kdy potřebujete něco odlepit. S jeho pomocí odstraníte velmi snadno různé etikety z lahví a sklenic. Zabere to rozhodně méně času, než namáčení ve vodě. Namiřte fén a zahřívejte místo, kde je etiketa přilepená. Lepidlo se stane tekutým a vy snadno nálepku sundáte. Podobně ale zafunguje také v okamžiku, kdy potřebujete odlepit náplast přilepenou na kůži. Zejména u menších dětí je to často trochu boj, který se neobejde bez slziček. Tak to příště zkuste jinak, než prudkým trhnutím. Prostě vezměte fén a náplast zahřejte, odpadne sama.

Zahřeje vosk

Děti mají občas skvělý nápad nakreslit své výtvarné dílko na nábytek, stůl nebo třeba dveře. Pokud použily voskovky, sáhněte při úklidu po fénu. Teplý vzduch rozpustí vosk a vy pak malůvku jednoduše setřete. Pochopitelně stejně dobře poslouží fén také v okamžiku, kdy si znečistíte ubrus, nějakou látku či cokoli jiného voskem ze svíčky. Tady se bude hodit piják. Ten položte přes skvrnu a zahřívejte tak dlouho, než se vosk rozteče a pak jej vysajte savým papírem.

Hodit se může ale také opačný postup, to když chcete naopak něco voskem napustit. Jednoduše si takto vyrobíte domácí impregnaci, která se hodí na plátěné boty. Potřete je voskem ze svíčky, zahřejte a rozpuštěný vosk dobře vetřete do látky. Až znovu ztuhne, můžete se s teniskami klidně procházet ranní rosou a vaše nohy zůstanou v suchu. Podobným stylem se dá vyrobit i voskovaný papír, který využijete na balení svačiny či pečiva.

Když nemáte žehličku

Občas se stane, že si potřebujete vzít na sebe nějaký kousek oblečení, a on ještě není suchý nebo by potřeboval vyžehlit. V obou případech sáhněte po fénu. Horkým vzduchem látku snadno dosušíte. Pokud si ale oblečení zároveň pověsíte na ramínko, nebo jen tak přes opěradlo židle, proud horkého vzduchu nahradí žehličku. Ostatně, princip je velmi podobným různým parním vertikálním žehličkám, které jsou v poslední době tak populární. Pověšeným kusem oblečení nechte procházet horký vzduch a látka se samovolně vyrovná.