Fikus benjaminus je poměrně oblíbenou pokojovou rostlinou, která zdobí nejeden interiér. Pokud tato rostlina dostává náležitou péči, vydrží vám dlouhé roky. V opačném případě dá nedostatky vědět nejčastěji na zjevu svých listů, v horším případě i jejich opadáváním. A právě teď na jaře byste měli této rostlině dopřát trochu energie navíc, díky čemuž dostane vzpruhu a listy budou čišet vitalitou a zdravím.

Důvody, proč vám může váš fikus benjaminus opadávat, se dozvíte z následujícího videa:

Zdroj: Youtube

Fikus benjaminus

Původní domovinou této rostliny je Indonésie, kde rostou mladé rostlinky na kmenech stromů jako popínavé rostliny. Momentálně jsou již několik desítek let i oblíbenou pokojovkou, která je nenáročná, ale zároveň příjemným doplňkem každé místnosti.

Dokonce funguje jako perfektní čistička vzduchu, takže je škoda ji doma nemít. Dokáže z ovzduší odstranit formaldehyd, xylen nebo toluen. A jak pro její správný růst a vývoj můžete zajistit tu nejlepší péči?

Pozor na průvan

Přestože je benjaminus poměrně nenáročný, je značně citlivý na místa, kde je průvan. Proto si vždy jeho umístění v bytě rozmyslete předem. Místům, kde často větráte a hrozí průvan, se jednoznačně vyhněte.

Listy si zaslouží očistu

Protože se v každém interiéru práší, dopřejte fikusu alespoň jednou za několik týdnů lázeň pod vlažnou sprchou. Listy tak zbavíte nánosu prachu a rostlině dodáte potřebnou vláhu.

Pozor na prudké slunce

Rostlina je velice citlivá na velké teplo a prudké slunce. Vyhněte se tedy i umístění s přímými slunečními paprsky nebo s topením.

Zálivka tak akorát

Abyste předešli zbytečnému opadávání listů, myslete i na správnou zálivku. Pokud má benjaminus nedostatek vláhy, jako první to projeví žloutnutím a opadáváním listů. Rostlině prospívá zálivka z převařené či odsáté vody, která by vždy měla být v pokojové teplotě. Fikus je totiž poměrně citlivý na chlad, a tak nikdy nepoužívejte studenou vodu.

Na jaře dodejte vzpruhu z lednice

Na počátku vegetačního období byste měli rostlině dopřát dávku živin. V tomto případě je naprosto ideální domácí drožďové hnojivo. Obohatí fikus o draslík, hořčík a další prvky, které mu podpoří jeho zdravý růst a posílí celý kořenový systém.

Kvasnicový elixír

Smíchejte 7 g droždí s 200 ml teplé vody, pečlivě obě ingredience rozmíchejte a nechte odstát zhruba jednu hodinu. Následně směs smíchejte s 2 l vody a použijte jako výživnou zálivku.

Související články

Zdroje: www.nasezahrada.com, wwwpestujme.cz, www.abecedazahrady.dama.cz