Formu na bábovku máme obvykle pouze jednu, oblíbených receptů bývá celá řada. A tak ve spojení s různými způsoby zdobení hotové bábovky, můžeme připravit z jedné formy pokaždé tak trochu jiný moučník. Právě formy na bábovku se často dědí z generace na generaci. Bábovky v nich upečené nám snadno pomohou vykouzlit nostalgickou amosféru. Stačí použít maminčin (babiččin) oblíbený recept a můžeme vzpomínat…

Pokud rádi a hodně pečeme, vyplatí se poohlédnout i po nějaké další formě. Jejich ceny se pohybují od několika stokorun, za ty nejdražší zaplatíme přes tisíc korun. K nejdražším patří měděné a hliníkové formy. K dostání je množství důmyslně tvarovaných hliníkových forem s nepřilnavým povrchem. Některé připomínají diamant, další hvězdu, katedrálu, les, magnólii nebo třeba královskou korunu.

Oblíbené jsou stále i litinové formy, které vydrží opravdu hodně. Ty staré můžeme sehnat i přes inzerát, ale prodávají se i nové. Z dalších materiálů se často objevuje žáruvzdornýá silikon a keramika. Naopak skleněných či porcelánových forem není mnoho.

Čeho si všímat při výběru formy na bábovku?

Ujistit bychom se měli, že zvolený materiál je vhodný pro typ trouby, kterou máme k dispozici, případně zda výrobce umožňuje mytí v myčce. Pak už stačí vybrat vhodnou velikost – uvádí se obvykle výška, průměr a objem. Zvolený materiál mívá obvykle vliv i na hmotnost formy. K nejlehčím patří silikonové, hliníkové váží obvykle mezi 0,5 -1 kg, litinová o váze 4,5 kg se už poněkud pronese. Pokud občas bojujete se zbytkem těsta, které se vám do formy nevejde, určitě se hodí i forma na malou bábovku. Buď se prodávají samostatné a nebo spojené po 4, 6 či 12.