Pro milovníky zvířat je trendem posledních několika desetiletí pořídit si do bytu mazlíčka menších rozměrů s plochým čenichem. Mezi tato plemena patří i francouzští buldočci, kteří na první pohled zaujmou svým zjevem a jistým líbezným půvabem. Než se však pro buldočka rozhodnete, měli byste znát i argumenty, které jsou pro chovatele často zátěží a skýtají i jisté obtíže.

Finanční náklady

Chov francouzského buldočka patří k finančně poměrně náročným. Průměrná cena za štěně s průkazem se díky vysoké poptávce pohybuje zpravidla od 20 tisíc korun výše. Nutné je počítat i s náklady na pravidelná očkování a další případné vakcíny. V letní sezóně se přidají i náklady za antiparazitární přípravky proti klíšťatům, jako jsou obojky a dezinfekční pipety. Částka naskakuje i s pravidelnými poplatky obci či městské části, kde jsou poplatky často poměrně vysoké a mají tendenci být stále vyšší a dražší.

Časté dýchací problémy

Kvůli šlechtění má tento druh buldočků značně zkrácenou obličejovou část a svým způsobem došlo k jisté deformaci nejen čenichu, ale i tkáně horních cest dýchacích, které jsou nepřirozeně měkké, průměr průdušnice je zmenšený, jejich nozdry podstatně zúžené a také jim rostou jinak zuby.

Při běžném dýchání dokáží buldočci získat až o 80 % méně kyslíku, a tak se často zadýchávají, „chrochtají“ a ujít pro ně i malou vzdálenost bývá často dost velkou komplikací. Průvodním jevem je i špatná snášenlivost vyšších teplot, chrápání během spánku, kašlání a někdy i nebezpečná zástava dechu. Proto jsou pro tuto rasu nutné časté preventivní prohlídky u veterinářů a někdy se nevyhnete ani nezbytným operačním zákrokům, jež mnohdy obnášejí i závratné finanční částky.

Časová náročnost

Máte časově náročné zaměstnání a nejste velkou část dne doma? Francouzskému buldočkovi bude scházet vaše společnost a není vhodné ho nechávat dlouho samotného. V takových případech je totiž smutný a snadno dokáže poničit podstatnou část domácnosti. Tento druh psa je tedy vhodnější pro všechny, kdo pracují z domova nebo mají možnost brát si pejska do zaměstnání.

Při venčení byste měli být ostražití

Protože francouzští buldočci vydávají díky zkrácenému čumáku chroptivé zvuky, často dochází ke střetu s jinými psy, kteří mají dojem, že jde o útok. Je proto nutné být při pobytu na čerstvém vzduchu vždy na pozoru a předejít takovým situacím, aby zbytečně nedošlo k poranění při možných nesvárech s ostatními psy.

Důsledná a pravidelná péče

Kvůli přešlechtěným fyzickým znakům, jako je zkrácený čenich a početné kožní záhyby, má buldoček na těle poměrně dost míst náchylných k zapaření, protože se v nich udržuje vlhko. Záhyby je nutné pravidelně udržovat v suchu, ošetřovat je pudrem a dle potřeby je vytírat do sucha, abyste psa zbytečně nevystavovali mnoha kožním problémům a zbytečným zánětům.

Stejně tak je nutné se pravidelně starat o buldočí velké a lehce vystouplé oči, abyste dostatečně předcházeli nepříjemným očním zápalům a hnisavým výtokům. Velká pozornost by měla být zaměřena i na péči o zuby a dásně a pejska naučit návyku na čištění zubů speciálními veterinárními přípravky.

Zdroje: www.caskrmeni.cz, www.ifauna.cz, www.ct24.ceskatelevize.cz