Jako ve většině případů, ani v tomto nelze jednoznačně rozhodnout. Přesto, že většina z nás považuje za lepší místo pro svůj vůz garáž, ne vždy je garáž k tomuto účelu využívána. Často se garáž stává skladištěm, dílnou, dřevníkem, nebo jen tak zeje prázdnotou. Mnoho z nás ji zkrátka pro umístění svého auta nepoužívá, a když, tak jen občas. Záleží tedy spíše na okolnostech, které ovlivní, kam své auto po příjezdu domů zaparkujeme.

Plechová garáž nebo atraktivní přístřešek

Kvalitně postavený přístřešek vyřeší tající sníh ze střechy, padající sníh a ochrání vozidlo před deštěm i kroupami. Neochrání ho ale před námrazou. V létě má přístřešek funkci ochrany před blednutím laku a preventivní funkci před naprostým rozpálením auta na sluneční výhni. Garáž je zcela jistě nejpohodlnější ochranou většiny vozů. Ovšem ledabyle sbitá plechová garáž nebude nijak reprezentativním prostorem pro uložení vozu u domu. Navíc vozidlu, které nemá dostatečnou antikorozní ochranu, zrovna v zimě příliš dobrou službu neudělá.

Zateplená garáž i vrata

Trend zateplování přináší majitelům nemalé úspory, a to jak v energiích a financích, tak i v pohodlí a bezpečí domovů. A garáž jako takovou lze k těmto úsporám zahrnout, pakliže je dobře izolovaná a zateplená. Je-li garáž přistavěná k domu, pak její zateplení včetně garážových vrat má svůj význam. Může totiž ovlivnit mikroklima i v samotném domě. Navíc současná doba upřednostňuje nízkoenergetické a soběstačné domy. Neřeší se tedy, zda zateplit či nezateplit, ale především to, jaký izolant použít, nebo jakou tloušťku by měl mít. Proto mají velkou váhu také garážová vrata, která jsou zateplená. Odborníci zjistili, že účinnost těch nejlépe zateplených garážových vrat je srovnatelná s účinností izolace u plastových oken určených pro pasivní domy.

Přístřešek může stačit

Velmi častým řešením u rodinných domů jsou krytá stání. Nezbytností je v tomto případě jeho umístění blízko příjezdové cesty. Není rozhodující, jestli bude garážové stání hned u domu, nebo někde na pozemku, ale nemělo by zabírat jeho velkou část. Tuto volbu upřednostňují často obyvatelé domu, kteří mají každý své auto. Garáž pro dva nebo tři vozy by byla pravděpodobně větší než celý dům.

Přidané hodnoty garáže

U zděné garáže a na svém pozemku nejste nijak omezováni velikostí. Vzhled garáže je na vás, jen myslete na to, že byste její prostor měli zcela určitě zvětšit, a to zvlášť, pokud uvažujete i o jejím využívání jako úložného prostoru nebo dílny. Může se v ní hodit místo na sezónní uskladnění sekačky na trávu, nebo zahradního nábytku. Podlahu v garáži jednoduše vybetonujte. Usnadní vám to její úklid. Myslete na vyspádování a odtokový kanálek. Neopomeňte ani nepřetržité a dostatečně účinné větrání garáže.