Vsaďte na flexibilní zařizovací předměty

Existuje jistá nepřímá úměra, která charakterizuje zařizování garsonek opravdu výstižně. Čím menší prostor potřebujete zařídit, tím více musíte plánovat. Kdo se touto léty ověřenou poučkou řídí, má úspěch. Nikdy byste neměli dovolit, aby malý prostor limitoval vaše nápady na jeho vybavení. Vybírejte a pátrejte po takových zařizovacích předmětech, které jsou flexibilní, skládací, vestavné a využijte doslova každou píď svého obytného prostoru. Nezapomínejte na místa, kam sice ze země nedosáhnete, ale kde můžete zřídit praktické úložiště sezónních věcí.

Buďte kreativní a vynalézaví

Dobrou volbou pro zařizování garsonek je nejen výběr správných řešení, ale také zapojení kreativních nápadů. Dostatečně osvětlujte všechna potřebná místa. Pro optické zvětšení prostoru využijte velkoplošné zrcadlo a na rozdělení místnosti nebo její přepažení využijte skládací paravan. Ten se bude hodit jak pro převlékání, tak pro ukrytí plochy, kterou jste nestihli těsně před příchodem návštěvy uklidit. Dobře poslouží i pro získání jisté intimity při spaní. Může vás tak ukrýt před ruchem z dalších obývaných metrů. Nebude-li jej potřeba, složíte ho a uložíte do skříně, nebo do sklepa.

Co přidá v prostoru místo

Nekomplikujte si v garsonce život otvíráním několika dveří do jedné miniaturní chodbičky, použijte posuvné dveře v zapuštěných zárubních. Dveře přetřete nátěrem se zvýšenou odolností. Dveře budou vypadat, jako by zmizely. Nechejte i zdi bílé. Díky této barvě dosáhnete v garsonce nejen pocitu čistoty a pořádku, ale plně vybavený interiér garsonky na tomto pozadí nebude působit přeplněně. Vybíráte-li nábytek, zvolte takový, který má subtilní podnoží. I podlahu můžete mít ve světlém odstínu. Díky tomu skvěle vynikne pečlivě vybíraný nábytek. Do kuchyně zvolte malý dřez. Do velkých kuchyňských šuplíků můžete umístit ještě jeden menší.

Rozčleňte garsonku na zóny

Kuchyňský prostor můžete od obytného a případně i pracovního prostoru nechat oddělit dělícími panely. Postačí tenké panely. Důležité je to, aby vám tak prostor umožnil kombinaci různých životních situací. Členění prostoru podpořte odpovídajícím osvětlením. Nezapomeňte využít i takzvaný třetí rozměr bytu, ve výšce umístěné úložné plochy mohou posloužit k odkládání sezónního vybavení domácnosti.

Využijte multifunkční design

Židle si pořiďte stohovatelné, stůl rozkládací, z odkládacího stolku vhodných rozměrů můžete v případě potřeby udělat za pomocí sedáku další místo k sezení. Multifunkční design umožňuje variabilitu v mnoha směrech. Přes den využívanou lavici k sezení lze na noc proměnit v lůžko na spaní pro nečekanou návštěvu. Flexibilní lampa poslouží jak u pracovního koutu, tak při posezení u večeře nebo v koutě s křeslem na čtení. Pro interiér garsonky se vždy vyplatí navrhnout několik různých zdrojů světla.

I malá kuchyň musí být plně funkční

Nekomplikujte si vaření a přípravu pokrmů ani v garsonce. Máte-li kuchyňskou část tam, kde není dostatek denního světla, pořiďte si důkladné osvětlení pracovní plochy. Nezapomeňte na výkonnou digestoř. Neměla by být také příliš hlučná. Pravděpodobně bude i málo místa na spotřebiče, volte tedy kompaktní myčku nádobí do 45 cm, kterou můžete postavit na linku. Pod linku anebo do koupelny umístěte úzkou pračku. Ani lednička by v garsonce neměla zabírat mnoho místa. Kuchyňskou linku opatřete LED páskou s nastavitelnou intenzitou světla. Malá pracovní kuchyňská plocha bude možná důvodem k tomu, že si pořídíte pouze dvouplotýnkovou varnou desku. Kuchyňské skříňky a police rozhodně naplánujte až ke stropu. Využijte i místo nad dřezem a zavěste nad něj praktický držák na odkapávání příborů nebo na papírové utěrky.