Promyslete každý detail

Při zařizování menšího bytu je třeba pečlivě promyslet každý detail a využít všechny prostory. Žádný byt není dobré přeplnit zbytečnostmi; o menším to platí dvojnásob. Přitom bychom však měli zachovat všechno, co potřebujeme k pocitu příjemného domova.

V případě bytu, jehož plánek čtenář poskytl, je výhodou šatna, kam je možné uklidit spoustu věcí důležitých pro provoz rodiny.

Z plánku je patrné, že v bytě není ideálně situována kuchyně a WC spojené s koupelnou. WC v koupelně sice šetří místo, ale jeho bezprostřední spojení s kuchyní optimální není. Prostor pro hygienu by měl být vždy oddělen od místnosti, kde se připravuje a konzumuje jídlo. Proto doporučujeme koupelnu a kuchyni oddělit.

Nápady v koupelně

Představuje to drobné stavební úpravy, konkrétně přepažení dveří mezi koupelnou a kuchyní. Do koupelny by se tak vstupovalo přes šatnu. Toto řešení však vyžaduje změnu vnitřního uspořádání koupelny. V tomto případě stačí výměna sprchového koutu za vanu, kterou umístíme dále od dveří.

Koupelna nemá samostatné okno. Prostor je však možné oživit přirozeným denním světlem, necháme-li prosklít horní čtvrtinu stěny mezi koupelnou a kuchyní.

Kdo chce zachovat intimitu koupelny, měl by se zaměřit na vhodné rozmístění světel. Koupelna má být dostatečně osvětlená a zároveň máme mít možnost intenzitu osvětlení regulovat. Praktické je využít k tomu třeba stmívače. Vzhledem k tomu, že koupelna a WC jsou spojené, potřebujeme více světelných zdrojů – bodová světla k zrcadlu nad umyvadlem, nástěnná světla nad vanu, apod.

Kuchyně a jídelní kout

Čtenář si přeje přemístit kuchyňskou linku, ale to není možné kvůli rozvodům vody. Kuchyně je propojena s obývacím pokojem, nesmíme tedy zapomenout zajistit její dostatečné odvětrání.

Do linky doporučujeme zabudovat rohový dřez. Vedle něho se po pravé straně vejde spodní skříňka široká 30 cm. Linku se nám tím podaří zkrátit a nezasahuje tedy tolik do jídelního koutu a navíc vypadá zajímavěji než v původním klasickém podélném tvaru. Horní skříňky budou vysoké téměř do stropu. Využijeme tím prostor a navíc zamezíme usazování prachu.

Pokud jde o barevnost kuchyně, doporučujeme světlé a teplé odstíny přírodních barev. Působí dojmem čistoty, prostoru a navíc se dají výborně kombinovat s vybavením kuchyně. Ostře modrá kuchyně působí sice odvážně, ale záhy omrzí. Pro barevné a stylové oživení místnosti zvolíme raději výrazné doplňky. Například k béžovým tónům velkých ploch, jako jsou linka nebo stůl, zvolíme židle a utěrky ve výrazných červených tónech.

Stůl je základ

Do prostoru vedle linky navrhujeme kulatý stůl pro čtyři osoby. Nad ním je závěsné svítidlo, které tlumeným světlem dotvoří příjemnou atmosféru stolování. Současně vytváří iluzi oddělených prostor kuchyně a jídelny.

Těsně vedle linky, do levého horního rohu, můžeme zavěsit rohové police na květiny. Je to příjemný detail. Volnou stěnu v jídelním koutu můžeme ozvláštnit velkoplošnou fototapetou nebo rozměrným obrazem.

Prostor se opticky zvětší a obrazem se můžeme těšit i při pohledu z obývacího pokoje. Průchod mezi kuchyní a obývacím pokojem oddělíme shrnovacími dveřmi. Těmi nejen oba prostory oddělíme, ale získáme i nutný klid ke spánku.

Vestavěná patra

Jsou vhodným způsobem řešení prostoru ložnice v malých bytech. Pokud je patro dřevěné, dodá interiéru příjemný vzhled. Poctivá dřevěná konstrukce, vestavěná na míru, sama o sobě navodí pocit bezpečí a tepla domova. Snadno se udržuje.

Ve zmiňovaném bytě je jediné vhodné místo pro takové patro v levém rohu pokoje. Zvolíme-li dvoulůžko, tedy šíři minimálně 180 cm, bude patro zasahovat do průchodu mezi kuchyní a obývacím pokojem. To však nebude problém, průchod je dostatečně prostorný.

Pod patrem navíc vznikne malý a útulný, jakoby zastřešený prostor, kam můžeme postavit třeba rozkládací pohovku, která občas poslouží jako příležitostné lůžko pro návštěvy.

MgA. Lucie Vrtalová, MgA. Dalimil Vrtal, designéři
Foto Dagmar Hájková