Kdy jindy než v zimě je potřeba se zachumlat do něčeho měkkého a teplého. Nebojte se ruční práce, dlouhé zimní večery nabízejí ideální příležitost vyzkoušet něco nového přímo v pohodlí domova. Vytvořte si z obří vlny originální doplněk do interiéru nebo někoho potěšte osobitým dárkem pod stromeček.

Z pravé ovčí vlny

Pletení a háčkování už dávno není jen výsadou babiček, do ručních prací se pouští stále více lidí. Módní v pletařském světě je v současnosti obří pletení. Tento způsob dává vzniknout unikátním kouskům, do kterých se brzy zamilujete. Na gigantické pletení nepotřebujete ani jehlice, některé základní kousky zvládnete pouze pomocí rukou. Kdo nechce použít své paže, najde v obchodech obří jehlice určené na tuto práci, dobře poslouží i větší trubky z plastu či hladké násady od smetáku. Neobejdete se však bez speciální silné příze, dodávanou v obřích klubkách. Jedná se většinou o 100 % přírodní merino vlnu, pocházející z ovcí plemene Merino. K dostání jsou i příze s různým podílem polyesteru, bavlny apod. Pravou luxusní merino vlnu většinou seženete přes internet a je na objednávku, příze z umělých vláken potkáte běžně v galanteriích.

Jemný materiál

Pletací příze pro ruční pletení jsou ideální pro každou kreativní duši, vyberte si svou oblíbenou barvu a pusťte se do díla. Mějte na paměti, že se jedná o choulostivý materiál, je nutné s ním zacházet jemně a opatrně. Tvořte na hladké podložce, vyvarujte se kontaktu s drsným povrchem, pokud máte ostré nehty, pracujte raději v rukavicích. Před samotným pletením vyjměte vlnu z obalu a nechte ji dva až tři dny vydýchat a narovnat se. Počítejte s tím, že pro práci budete potřebovat větší prostor a s vznikající výrobek bude také něco vážit. Potěšitelné je, že pletený kousek rychle přibývá a díky velkým okům máte deku úctyhodných rozměrů hotovou opravdu za chvíli. Materiál není nutné po ukončení práce stříhat, pouze se jemně natáhne a utrhne. Z obří vlny se dají tvořit přehozy, plédy, svetry, šály, čepice, předložky, koberečky, polštáře různých tvarů, psí pelíšky a další jedinečné kousky.

Zdroj: Youtube

Péče o mega pletené výrobky

Výrobek z pravé ovčí vlny je jedinečný, ale vyžaduje také zodpovědnou péči a údržbu. Ovčí vlna přirozeně podléhá plstnatění a vznikají na ní drobné žmolky. Ty jednoduše uchopte a odstraňte nepatrným tahem. Drobné suché nečistoty vyklepejte či vyluxujte. Vlněnou deku nechte provětrat, můžete ji případně nechat provlhnout ve vhodném prostředí (venku pod přístřeškem, v zapařené koupelně apod.).

V žádném případě nelze hotový výrobek prát nebo intenzivně čistit mokrou cestou. V případě mokrého znečištění jako je vylití nápoje nebo stopy od jídla nenechte skvrnu nikdy zaschnout. Materiál jemně vyčistěte pod studenou vodou propláchnutím, poté umístěte mezi dva ručníky, opatrně vymáčkněte přebytečnou vodu a dejte mu prostor volně uschnout.