Mnohé vyšlechtěné orchideje se díky snadnému množení staly cenově velmi dostupné. Rostliny jsou atraktivní nejen barvami, ale také množstvím květů. Když však tato nádherná dekorace dokvete, nemusíme se jí zbavovat. Stačí jí popřát oddechový čas, vytvořit vhodné podmínky podle konkrétního druhu a tu a tam jí na přilepšenou přidat i trochu hnojiva. Poradíme vám, jak můžete připravit hnojivé přípravky vlastními silami z banánových slupek.

Hnojivý roztok – banánový čaj

Slupku od banánu usušíme na slunci či jiným vhodným způsobem (v sušičce potravin popř. při nízké teplotě v troubě). Dobře usušené slupky můžeme snadno rozdrtit či rozemlít. Lžíci rozemleté sušené banánové slupky nasypeme do 200 ml vroucí vody a necháme vychladnout. Roztok můžeme využít k zálivce rostlin.

Prášek z banánových slupek

Banánové slupky natrháme či nakrájíme na menší kusy a necháme usušit. Dokonale usušené slupky roztlučeme na prášek v moždíři (hmoždíři), případně podrtíme za pomoci kuchyňského válečku.

Výluh z čerstvých banánových slupek

Slupky ze dvou banánů nakrájíme či nastříháme na menší kousky a vložíme do větší sklenice a zalijeme 2 litry vody. Ideální je dešťová, popř. převařená a vychladlá. Po dvou dnech louhování roztok přefiltrujeme a zředíme vodou 1:1.

Lesk na listy - banánové slupky můžeme využít také ke zlepšení vzhledu listů orchidejí. Použijeme je podobně jako speciální přípravky na ošetřování listů pokojových květin. Listy otíráme vnitřní (bílou) stranou slupek.

Nezapomeňte - s přihnojováním orchidejí bychom to neměli přehánět. Hnojivou zálivku používáme obvykle při každém druhém zalévání. Naopak kvetoucí rostliny bychom přihnojovat neměli, stejně tak jako rostliny, které si přineseme z květinářství. Ty jsou obvykle zasazené v substrátu obohaceném pomalu se uvolňujícím hnojivem, které bohatě postačí přibližně na 3 měsíce.

Zdroj: Youtube