Orchideje dnes zdobí nejeden interiér. A přestože jsou běžně k dostání ve všech květinářstvích, zahradnictvích, a mnohdy dokonce i v běžných obchodech, stále působí exotickým a vznešeným dojmem.

Původ orchidejí

V dnešní době se s různými druhy orchidejí můžete setkat téměř po celém světě. Některé druhy, jako například střevíčník pantoflíček nebo hlavinka horská, rostou i v oblastech střední Evropy. Každá odrůda potřebuje ke svému růstu trošku jiné podmínky. Třeba střevíčník roste především ve světlých lesích a hlavinky milují hlavně alpské louky. Jiným orchidejím se zase výborně daří v mechovém podloží na kmenech stromů v tropickém deštném lese. A právě odtud pochází převážná většina předků orchidejí, které zdobí naše okenní parapety a vykouzlí na nich atmosféru tropů. Orchideje jsou neskutečně pestré a na celém světě jich existuje více než 15 tisíc druhů.

Něco málo o pojmenování

Samotný název „orchidej“ pochází z řečtiny (orchis) a znamená „varle“. Důvodem pro toto neobvyklé jméno je tvar podzemní hlízy rostliny. Úplně první zmínky o orchidejích pocházejí z doby už před dvěma tisíci lety. Tehdy jistý řecký filozof a přírodovědec popsal v jedné knize kořeny ve tvaru varlat, čímž dal květině její specifické jméno.

Orchideje jako afrodiziakum

V současné době jsou orchideje velmi oblíbenými dekorativními rostlinami, ale staří Řekové této originální „královně květin“ přisuzovali také afrodiziakální účinky. Překvapilo vás to? Řecký lékař Dioscurides dokonce dělal rozdíl mezi menšími hlízami z minulého roku a mezi většími z roku aktuálního. Řekové totiž opravdu přisuzovali hlízám významnou roli v oblasti pokračování rodu a plánování rodiny. Když si pár přál narození chlapečka, musel muž sníst velkou hlízu. Pokud měla být vytouženým dítětem holčička, musela sníst malou hlízu žena. Jaké však byly ve skutečnosti výsledky, to dnes již nikdo bohužel neví. Tak je raději nejezte!

Výživa je pro orchideje nepostradatelná

Orchideje nejsou k pěstování nijak moc náročné, ale v každém ohledu potřebují dostatek pravidelné výživy. Nemusíte hned pořizovat drahá hnojiva na bázi chemie, opravdu k tomu není důvod. Rozhlédněte se doma po potřebných ingrediencích a vyrobte si to své. Orchideje se vám odvděčí bohatým růstem a korunou plnou květů.

Cibulové hnojivo

Cibuli doma používáme všichni téměř denně. Nevyhazujte tedy slupky. Na jeden a půl litr vody jich budete potřebovat jednu plnou hrst. Jednoduše je povařte ve vodě po dobu přibližně 5 až 10 minut. Vylouhovanou tekutinu pak nechte dostatečně vychladnout a máte hotovo.

Můžete zvolit i jinou metodou louhování. V tom případě nechte cibulové slupky namočené ve studené vodě, a to minimálně 24 hodin. Cibule i cibulové hnojivo jsou známé svými protibakteriálními vlastnostmi, takže vlastně fungují jako dokonalá dezinfekce. A navíc? Právě toto hnojivo je velmi nutričně bohaté a nedáte za něj ani korunu.

Cibulí proti hnilobným bakteriím

Právě takto vyrobené hnojivo bezpečně ochrání vaše orchideje před nebezpečnou hnilobou a zahníváním. Ale pouze v případě, že to nebudete přehánět se zálivkou. Protože přelitá orchidej může i uhynout. Platí jednoduché pravidlo, že nic se nemá přehánět, takže vaše krásky zalévejte raději méně.

Správné použití

Cibulovým hnojivem byste měli rostlině přilepšit tak jen jednou za měsíc nebo při intenzivnější péči každý týden. V případě, že se chystá rostlina ke kvetení, buďte opatrní. Celkové množství zálivky během jednoho týdne by mělo být okolo čtvrt hrnečku tekutiny. Pokud si tedy připravíte jeden a půl litru, máte zásobu i na všechny ostatní rostliny. Tento druh hnojiva si nevyrábějte dopředu ve velkém množství, je totiž k okamžitému upotřebení. Je mnohem lepší si pokaždé vyrobit nové a čerstvé.

Cibulové slupky povzbudí orchideje ke kvetení

Cibulové slupky kromě svých dezinfekčních schopností mají i další výhody. Obsahují totiž i vitamíny A, C a E a velké množství antioxidantů. Nezanedbatelný je také výrazný obsah fosforu, vápníku nebo magnezia. Díky fosforu povzbudí cibulové hnojivo orchideje k novému rašení, kvetení i velikosti květů.

Brambory, banán a cukr

Bramborová dužnina i bramborové slupky jsou velmi bohaté na draslík a obsahují i malé množství fosforu. Tyto minerální látky podporují jak kvetení, tak růst orchidejí. Výborným domácím hnojivem je zejména vychladlá voda z uvařených bramborových slupek, která dokáže orchideje po vegetačním klidu nastartovat k dalšímu vykvetení. Můžete přidat i banánové slupky a špetku cukru. Vodu z uvařených bramborových slupek smíchejte s čistou vodou v poměru 1:1 a až do doby, než orchideje vykvetou, tuto tekutinu používejte místo zálivky. Orchideje by se vám za vaše úsilí měly odměnit záplavou květů.

Mléčný elixír

Vyrobte si naprosto jednoduché hnojivo z mléka, které je přímo nabité dusíkem, draslíkem, vápníkem a obsahuje i jisté stopy hořčíku. Smíchejte 1/4 litru mléka s 1 litrem vody a dopřejte ho vaší orchideji, odmění vás nejen krásně zelenými listy, ale brzy se probudí i ke květu.

Zdroje: www.yardandgarage.com, www.cs.tomathouse.com, www.hobby.instory.cz