Naši předci znali kvásek prý už v letech 4000 př.n.l. Od té doby se používá k přípravě lahodného chleba, koláčů a dalšího pečiva z kynutého těsta. Nyní nám ke kynutí pomáhá droždí. Výborná je také drožďová pomazánka či knedlíčky do polévky. Droždí však pomůže i rostlinám.
Složení běžných pekařských kvasnic je bohaté na minerály, organické železo a řadu stopových prvků. Je zdravé nejen pro lidi, ale i pro pokojové a venkovní rostliny. Kvasnice však potřebují teplou půdu, proto hnojivo využívejte od jara do podzimu. Ideálně, pokud hnojivo z pečiva a droždí použijete jako stimulátor růstu nebo při přesazování na trvalé místo.
Rohlíky + suché droždí
Tento recept je ideální, pokud nechcete běžet do obchodu pro hnojivo, ale máte doma staré rohlíky odložené na strouhanku a droždí v prášku.
Budete potřebovat:
- 2 litry teplé vody.
- Pytlík suchého droždí.
- Hrst starých rohlíků nakrájených na menší kousky.
- Větší sklenici nebo hrnec.
Postup je jednoduchý. Do sklenice nebo hrnce nalijte teplou vodu a přidejte suché droždí a rohlíky. Nádobu uzavřete a dejte do tmy na teplé místo. Nechte odstát přes noc. Ráno macerát slijte. Při používaní nezapomeňte hnojivo zředit čistou vodou v poměru 1:2. Toto hnojivo je skvělé pro zalévání květinových záhonů, zeleniny, ovocných stromů a keřů s bobulemi.
Kaše z droždí
Kromě toho můžete na základě kvasnic připravit „kaši“, která může zlepšit růst a vývoj brambor a rajčat. 100 gramů droždí a půl šálku krystalového cukru se rozpustí v nádobě se třemi litry vody, poté se přikryje gázou a nechá se týden vyluhovat na teplém místě. Po stanovené době je přípravek připraven na naředění do 10 l sklenic s vodou. Každé rostlině dopřejte jeden litr hnojiva.
Tajemství zázračných účinků kvasnic jako hnojiva je schováno v mikroorganismech.
První pomoc pro jahody
Kvasnice jsou schopné zachránit jahodníky před šedou hnilobou. Jak na to? 100 gramů čerstvého droždí rozpusťte v 10 litrech teplé vody. Nechte vychladnout a nalijte přímo ke kořeni rostlin.
Kdy drožďové hnojivo používat?
Tajemství zázračných účinků kvasnic jako hnojiva je schováno v mikroorganismech. Ty působí jako druh aktivátoru. Pomocí hnojiva z droždí:
- Posílíte sazenice, aby byla zvýšená jejich odolnost vůči stresu,
- zlepšíte míru přežití sazeniček,
- zajistíte zlepšení vývoje kořenového systému,
- zvýšíte odolnost vůči patogenům,
- urychlíte zakořenění řízků a výhonků,
- zlepšíte úrodnost půdy,
- urychlíte rozklad organické hmoty.
Pozor. Hnojivo nepoužívejte na brambory. Mohou se uvolnit hlízy. Použití na česnek a cibuli zkušení pěstitelé také nedoporučují. (Zdroj: vsaduidoma.com)