Klidný a dostatečný spánek se rozhodně nevyplácí podceňovat. Jeho kvalita totiž ovlivňuje nejen celý náš následný den, ale i naše fyzické zdraví a celkovou psychickou pohodu. A během léta, kdy většinou narušují spaní nesnesitelně vysoké teploty, to platí dvojnásob. Co dělat, abyste dosáhli efektivního spánku a měli energie na rozdávání? Vyzkoušejte pár triků, po kterých se vám bude spát lépe a ráno se budete cítit odpočatí.

Optimální teplota na spaní

Odborníci na spánek doporučují jako ideální teplotu ke spaní 16 až 21 °C, přičemž mozek by měl být o něco chladnější než zbytek těla. Ovšem během letních veder, kdy častokrát denní teploty převyšují i 30 °C, bývá v noci mnohem větší teplo, které nesvědčí nikomu a není pak možné si spánek dostatečně užít.

Využijte závěsy nebo žaluzie

V první řadě byste měli zabránit nadměrnému přehřívání ložnice. Proto během horkého dne využijte v nadměrně osluněných místnostech veškeré možnosti k jejich zatemnění. Hned ráno zavřete okna, aby horký vzduch neproudil během dne do ložnice, zatáhněte žaluzie, závěsy či předokenní rolety. V místnosti, kde spíte nebude takové horko jako kdybyste je nevyužili.

Zbavte se všech zbytečných zdrojů tepla

Možná vám to nepřijde, ale v současné době jsme doslova obklopeni technikou, která ačkoli je ve sleep módu, je zdrojem tepla. Jedná se hlavně o nabíječky a baterie telefonů a notebooků. Svým zcela nenápadným provozem poměrně dost ohřívají okolí. A navíc tyto moderní vymoženosti ve výsledku kvalitnímu spánku neprospívají, naopak jsou rušivým elementem. Můžete doma vyměnit i žárovky, na spaní jsou lepší ty se studeným odstínem.

Nepřejídejte se

Ať je horké léto nebo chladná zima, je vždy důležité před spaním dodržovat pár zaručených pravidel. Zbytečně se večer nepřejídejte, nejezte kořeněná jídla a před spaním už nepijte.

Pyžamo do ledničky

Chodíte spát v létě v pyžamu s dlouhými rukávy nebo v teplé dlouhé noční košili? Chyba! Pokud je tropická noc, spěte klidně nazí. V případě, že vám to není pohodlné, používejte lehké pyžámko, které vás zchladí, výborný je jako materiál například satén. Noční obleček si můžete před spaním dát ochladit do ledničky.

Studené odstíny povlečení

Určitě nespěte ve stejných peřinách jako v zimě. Odlehčete a používejte přikrývky z méně hutného a dutého vlákna. Ideálním materiálem pro letní povlečení je bavlna. A nejlepší ze všeho je během tropických nocí spát jen tak pod obyčejným lehkým prostěradlem. Víte, že vás ovlivní i barva použitých materiálů? Teplé barvy postel vizuálně zahřívají. Na léto dejte přednost spíše studeným odstínům, jako jsou světle šedá, mátová či levandulová.

Povlečení do mrazáku

Tento trik znáte už s pyžamem, ale platí i pro lůžkoviny. Stačí vložit ložní prádlo 30 minut před ulehnutím do mrazáku, mělo by vám vydržet chladné až 40 minut. Za tu dobu byste měli v klidu a v pohodě usnout bez obtěžujícího vedra.

Teplá sprcha

V letních vedrech se nikdy před spaním nesprchujte studenou vodou, dosáhli byste naprosto opačného účinku. Vsaďte vždy na vlažnou nebo teplou vodu.

Správné větrání

Nikdy nevětrejte spací místnost během horkého dne. Zvolte vhodnější dobu, tedy hned v chladných ranních hodinách, nebo v noci. Během dne by se horko zbytečně dostalo otevřenými okny do bytu. Jakmile je jednou vzduch u vás doma přehřátý, těžko se pak jeho teplota snižuje.

Ochlazovací láhev

Máte doma tzv. zahřívací láhev? Udělejte změnu a připravte si z ní lahev ochlazovací. Zhruba 2 hodiny před tím, než půjdete spát ji dejte do ledničky a pak si ji v posteli přikládejte na tělo. Nejlépe na ruce a nohy, protože končetiny pomáhají tělu regulovat teplotu a ochlazovat ho.

Zdroje: www.aktin.cz, www.rehabilitace.info, www.novinky.cz