Mikrovlnnou troubu nemusíte používat jen k ohřívání a rozmrazování jídla. Tento spotřebič totiž dokáže i něco navíc. Pokud chcete prodloužit trvanlivost houbiček na nádobí, mikrovlnka vám je perfektně vydezinfikuje a můžete je tak používat mnohem déle.

Jak snadno vydezinfikovat houbičku na nádobí? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Houbička na nádobí je líhní bacilů

Možná vás to ani nenapadlo, ale taková houbička na nádobí je doslova rájem pro nepříjemné bakterie. Bývá jich v ní až čtyři sta různých druhů. Často se jedná o jedny z nejhorších patogenů, které se v domácnostech vyskytují. Pokud se domníváte, že se jich zbavíte opláchnutím houby v teplé vodě, jste na velkém omylu. Naopak dojde k jejich dalšímu množení. Nebezpečné bakterie totiž zabijejí jen vysoké teploty.

Patogeny zničí mikrovlnka

Na udržování houbiček a hadříků na nádobí v čistotě se hodí mikrovlnka, protože má dezinfekční účinek a funguje jako domácí sterilizátor. Patogenní mikroorganismy neničí samotné mikrovlnné záření, ale vysoká teplota, která vzniká v čištěném materiálu. Vytvoří se excitací neboli vybuzením molekul vody, a tudíž by měly být sterilizované předměty vlhké.

Jak dát houbičku na nádobí do mikrovlnky?

Houbičku nejprve namočte, lehce vyždímejte a vložte alespoň na 5 minut do mikrovlnné trouby. Důležitá není síla ohřevu, ale délka působení mikrovln. Nechte proto houbičku takto „čistit" nejméně 5 minut, nebezpečné mikroorganismy dozajista nepřežijí.

Dvě minuty a 99 % patogenů je pryč

Už pouhé 2 minuty v mikrovlnce stačí k tomu, aby z použité mycí houby zmizelo až 99 % nebezpečných organismů. Zcela jistě dochází k likvidaci všech norovirů, virů hepatitidy A, bakterií Escherichia coli, salmonely i parazitického prvoka Giardia. Ale protože jsou často přítomny i spory Bacillus cereus, je nutné houbu v troubě nechat alespoň 4 minuty, aby s jistotou uhynuly.

Náš tip: Nemáte mikrovlnku?

Pokud mikrovlnnou troubu nevlastníte, máte i další možnost. Namísto houbičky raději používejte hadřík z mikrovlákna. Je tenčí, a tudíž rychleji vysychá, čímž se podstatně snižuje počet a růst bakterií. Kromě toho jej můžete také prát v pračce.

Na houbičky funguje i ocet

K dezinfekci houbiček na nádobí můžete použít i klasický ocet, který také eliminuje pachy. Houbu na několik minut namočte do misky s octem a na závěr ji řádně vyždímejte a opláchněte pod tekoucí vodou.

Související články

Zdroje: www.adbz.cz, www.styl.instory.cz, www.plnezdravi.cz