Proč houbička zapáchá?

Páchnoucí houbička, hadřík nebo třeba prádlo, není znakem špíny. Jsou to bakterie, které se ve vlhkém prostředí natolik rozmnožili, že je jejich přítomnost znát i po čichu. Se zápachem můžete snadno zatočit.

Perte a dezinfikujte houbičky na nádobí

Houbičky, utěrky, hadříky a jiné materiály, které na nádobí a úklid používáte, pravidelně perte. Sami zvažte, zda je lepší použít pračku na prádlo nebo třeba myčku na nádobí. Materiálů a tvarů těchto pomůcek je dnes velikém množství, jistě dokážete dobře odhadnout, jak můžete vaši houbičku nejlépe očistit. Hospodyňky také doporučují uskladnění houbičky v roztoku s bělidlem, které ji utrží v dobré kondici déle.

Jednoduchý trik, jak zbavit houbičku zápachu

Jednoduchým a velmi účinným trikem, jak zbavit houbičku pachů, je použití vysoké teploty v mikrovlnné troubě. Houbička nebo hadřík musejí být mokré, aby je mikrovlnka nezačala pálit. Raději nikam neodcházejte a kontrolujte stav v mikrovlnce. Tento způsob je rychlý a nanejvýš účinný.

Houbička na nádobí pod mikroskopem

Problém s bakteriemi v houbičce, respektive zápachem, je ten, že stoprocentně jej nic nezlikviduje. Podle studie z univerzity v německém Furtwangenu z roku 2020 je na jednom krychlovém centimetru houby až osmdesát milionů bakterií. Jednoduše řečeno, i když bakterie zničíte v mikrovlnce, tak se jich zcela nikdy nezbavíte. Velmi rychle se opět rozmnoží a houbička začne znova zapáchat. Profesor Egert, který výzkum vedl, sice sám řekl, že majoritní většinu nálezů tvořily bakterie, ale v houbách na mytí nádobí byly objeveny i viry a mikroorganismy jako améba nebo také plísně. Co to pro nás znamená?

Mýt či nemýt houbičkou na nádobí

Ve výsledku se třou dva přístupy. Buď chcete absolutně čistou houbičku a pak je třeba pravidelně ji obměňovat a nahradit novou, ale je to přístup značně neekologický neboť vzniká další odpad. Nebo se smíříte s bakteriemi, které jsou stejně všude kolem nás. V takovém případě můžete houby a hadříky pravidelně prát. Tím rozhodně snížíte nejen množství bakterií a mikroorganismů, ale také zápach.

Zdroje: https://www.hs-furtwangen.de, https://housewifehowtos.com