Zdroje: prima-receptar.cz, dearborn.org, cs.wikipedia.org

Houbičky na mytí nádobí

Původní houby, které se používaly na mytí těla i předmětů, byly očištěné houby mycí čili Spongia officinalis. Tyto houby jsou stále k dostání, jsou zcela přírodního původu a pro tento účel se pěstují. Také původní houby mycí měly podnobné vlastnosti, jako moderní houbičky vyráběné z pěnové hmoty.

Jak je to tedy s houbičkami na mytí nádobí? Obvykle jsou různých tvarů a velikostí, ale všimněte si, že mají téměř vždy hrubší tenkou zelenou nebo modrou vrstvu a různě barevnou polyuretanovou vrstvou, která dobře nasaje vodu a mycí prostředek zpění.

V sadách, které koupíte, jsou nejčastěji houbičky žluté se zeleno abrazivní vrstvou, ale mohou být také barevnou směskou, kde se objevuje klasická žlutá, ale také červená, zelená nebo modrá.

Barvy houbiček na nádobí

Pórovitá barevná vrstva však není u všech houbiček stejná. Podle konkrétní měkkosti je také zvolena barva, díky, níž se můžete rozhodnout pro měkkou, střední nebo tužší houbičku.

Žlutá je nejměkčí, a proto se skvěle hodí na mytí sklenic a velmi křehkého nádobí. Pokud je v sadě modrá houbička, pak i ta je vhodná na sklo.

Červená, oranžová, případně růžová houbička jsou střední měkkosti, proto také nezpůsobí škrábance a lze je použít i na odolnější skvrny od jídla.

Zelená houbička je samozřejmě také měkká, ale z uvedených barev nejtvrdší. Je určená k odstraňování připečených a suchých zbytků jídla a skvrn.

I když je prý toto barevné kódování běžné, otázkou zůstává, zdali jej užívají všichni výrobci.

Abrazivní vrstva na houbičkách

Můžete si všimnout, že také tenká abrazivní vrstva na houbičkách není vždy stejná. Zelená je často tvrzená a změkne až po delším čase používání. Tento materiál může povrchy skutečně hodně poškrábat.

Stejná ale modrá tenká vrstva je výrazně měkčí, nedělá škrábance, i když jde o část houbičky, která je hrubší a používá se na odstraňování hůře mytelných skvrn.

Hygiena houbiček na nádobí

Udržování hygieny houbiček na nádobí je klíčové pro zabezpečení bezpečného a čistého mytí nádobí. Po použití houbičku důkladně opláchněte, aby se odstranily zbytky jídla a mýdla. Poté ji vymáchejte v horké vodě a stlačte, aby se vyplavily bakterie a nečistoty. Pravidelně dezinfikujte houbičku, buď v mikrovlnné troubě po dobu několika vteřin nebo ve směsi vody a běžného domácího dezinfekčního prostředku. Dávejte pozor, aby houbička zcela uschla mezi použitím, což zabraňuje růstu bakterií. Pokud začne páchne, je čas ji vyměnit za novou, aby byla zajištěna dostatečná hygiena při mytí nádobí.

Související články