Pro a proti houbičky na nádobí

Když se nad tím zamyslíte, určitě je vám hned jasné, v čem je problém. Porézní houbička samozřejmě výborně natáhne vodu a skvěle díky tomu umyjete nádobí či otřete linku, ale všechny ty póry výborně drží i nečistoty, v nichž se množí bakterie. Problém spočívá v tom, že kvalitně vyčistit houbičku už není tak jednoduché. Ideální teplota, vlhkost a přístup vzduchu jsou skvělou líhní pro nejrůznější mikroorganismy.

Jak často měnit houbičku na nádobí

Z tohoto důvodu odborníci doporučuji rozdělení pomůcek na úklid na ty, které používáme v koupelně, kuchyni či jinde doma a také jejich častou obměnu. Jednoduché pravidlo říká, že bychom měli houbičku na nádobí vyměnit za novou každý týden. Z toho se asi mnohým ekologicky smýšlejícím dělají hned vrásky na čele a je jisté, že spotřeba 52 houbiček do roka je docela dost. Nejde to nějak omezit?

Lze jednoduše houbičku vyčistit?

Na čištění houbiček se samozřejmě vyrojila spousta vychytávek a zlepšováků, kterou následovaly studie o jejich účinnosti. Patrně nejoblíbenějším a úplně nejjednodušším způsobem čištění, respektive likvidace bakterií uvnitř, je její ohřátí v troubě, ale ještě lépe v mikrovlnce. Mikrovlnka je rychlá, jednoduše ovladatelná a hotovo máte za pár minut. A kolik minut by to mělo být?

Některé články zdůrazňují, že likvidace bakterií v houbičce na mytí nádobí pomocí mikrovlnné trouby není dostatečná. Vše je ovšem jen otázkou času. Lékařský magazín WebMD uvádí, že sterilizace houbičky či nekovové drátěnky je v mikrovlnce zcela dostatečné a vyhovující. Po dvou minutách zahubí ohřev bakterie E.Coli, listeria monocytogenes či salmonely na 99 %. Dvě minuty navíc zcela zlikvidují cokoli živého uvnitř houbičky. Aby trik fungoval, musíte dodržet tato pravidla.

Pravidla čištění houbičky na nádobí v mikrovlnce

  • Houbička musí být vždy mokrá. Můžete ji nechat v misce s vodou či na talířku.
  • Houbičku ohřívejte na maximální výkon alespoň 2, nejlépe však 4 minuty.
  • Nikdy nedávejte do mikrovlnky jakékoli kovy, tedy ani drátěnky a houbičky s jinými kovovými částmi.
  • Pamatujte, že houbička bude extrémně horká. Nechejte ji vychladnout, případně používejte ochranné prostředky.
  • Čištění v mikrovlnce se týká pouze nebezpečných bakterií, zárodků a spor v houbičce, nikoli vizuální očisty.

Zdroje: www.plnezdravi.cz, www.webmd.com