Každý, kdo má doma psa nebo kočku, to zná. Luxování je na denním pořádku, ale i přesto se po pár minutách objeví další chlupy po celém bytě. A lepí se na oblečení, kde jsou mnohdy dokonale zapíchnuté. Použít můžete staré dobré prostředky, jako jsou lepivé válečky či sametové kartáče. Ale dokonale je z oděvu nedostanou.

Pečujte o mazlíčka

Nejenže zbavíte svého miláčka nadbytečných chlupů, ale budete tím také předcházet znečištění své domácnosti. Pečujte o srst vašeho zvířete co nejdokonaleji a kromě jiného mu vyčesávejte pravidelně chlupy. Nejlépe každý den, ale i když to zvládnete zpočátku jen jednou či dvakrát týdně, uvidíte okamžitě zásadní rozdíl.

Vysavač každodenní nutností

Přestože budete vyčesávat zvíře pravidelně, chlupy budou nejen na vašem oblečení, ale i v celém bytě, ovšem v mnohem menší míře. Proto každý den vysávejte, je to základ a prevence.

Chlupy z oblečení se dají dobře odstranit gumovými rukavicemi. Ty jsou téměř geniálním řešením. Vezměte si na ruku klasickou gumovou rukavici, navlhčete ji a chlupy setřete.

Pračka si s chlupy poradí

Nejhorší jsou krátké chlupy! Nejdou ani z oblečení, ani z dek či lůžkovin. Velice dobře to znají majitelé jezevčíků, labradorů nebo třeba bíglů. V současné době na tuto problematiku zareagovali už i samotní výrobci praček a obohatili je o speciální program, který je schopen díky unikátnímu algoritmu otáčení bubnu a využití většího množství vody společně s předpírkou a několikanásobným mácháním chlupy z látky dostat.

Houbička je lapač

V případě, že tento technologický „hit“ nevlastníte, máme pro vás super vychytávku s houbičkou na nádobí nebo natáčkou se suchým zipem. Stačí jednu z těchto věcí vhodit s prádlem do pračky a máte vyhráno. Zachytí se na ně takřka veškeré chlupy, vlasy a další vlákna.

Sušička je další likvidátor

Pokud máte sušičku, chlupů na oblečení už se bát rozhodně nemusíte. Sušička si dokonale poradí i s těmi kratšími. Neustálým prouděním vzduchu dochází k odstraňování psích chlupů, které pak zůstávají ve filtrech sušičky.

Chraňte si zdraví

Zvířecí chlupy nemají vliv pouze na čistotu vašeho domova nebo vzhled vašeho oblečení, ale především na vaše zdraví. Látky vázané na zvířecí srst vám mohou leckdy způsobit alergii, a tak raději zvířecí chlupy pravidelně likvidujte.

Zdroje: www.primanapady.cz, www.bydleni.magazinplus.cz, www.tvujspravce.cz