DIY odpuzovač šatních molů

Moli nemají rádi některé vůně. Známá je jejich nevraživost na aroma levandule, ale podobně funguje i sušený bobkový list, sušená pomerančová kůra, celý pepř či hřebíček. Pokud nemáte k dispozici speciální mušelínové sáčky, skvěle vám k tomuto účelu poslouží ustřižené nohavice starých dámských silonek. Využít ho můžete jak ve skříni, tak v zásuvkách s prádlem.

Odnaučte štěnata hryzat nábytek

Štěňata ráda ochutnávají kde co. A tak nezřídkal hryžou i nohy stolů a židlí. Pokud chcete s tímto zlozvykem skoncovat, potřete místa, která od nich nejvíce trpí, hřebíčkovým olejem. Hořká vůni a chuť by jeod hryzání měla dostatečně odradit, ale neměla by jim způsobit žádné vážné potíže.

Vyrobte si moderní pomander

Slovo pomander pochází z francouzského pomme d'Ambre, tedy jablko z jantaru. První pomandery byly v literatuře zmíněny již ve 13. století. Pomandery se v minulosti používaly jako velmi luxusní šperky, které byly zároveň zdrojem příjemné vůně. Obvykle měly kulatý tvar a pomocí řetízků se zavěšovaly za opasek. Existují důmyslné recepty na vůně určené pro pamandery.

My si můžeme připravit jakýsi moderní pomander, který skvěle zpříjemní vzduch v bytě. Stačí, když vezmeme dostatečné množství hřebíčků a ne příliš velký pomeranč. Podle uvážení jej hřebíčky ozdobíme celý, nebo jen částečně. K zavěšení se hodí stuhy různých šířek a barev. Hotovou vonnou kouli můžeme zavěsit na lampu či hák u stropu. Poslouží nejen jako příjemný zdroj vůně, ale zároveň nás bude chránit před dotěrným mouchami a dalším létajícím hmyzem. Když takto ozdobený pomeranč necháme uschnout, můžeme jej dlouhodobě používat pro osvěžení vzduchu či k udržování příjemně vonících skříní s oblečením.