Určitě nikdo z vás nehlídá celou dobu hrnec, ve kterém něco vaříte. Slyšíte ten zvuk syčící plotny? Pokud ano, tak jistě máte zkušenost s přetečením hrnce, když jste k němu nestihli včas doběhnout. Naše babičky si uměly skvěle poradit, aby nemusely uklízet celou kuchyň. Díky následujícímu triku i vy budete mít sporák vždy krásně čistý a hlavně suchý!

Podívejte se na video, co udělá hrnec potřeným máslem, když dáte vařit mléko:

Zdroj: Youtube

Potření okraje máslem

Velmi jednoduchým trikem, který zabrání přetečení vývaru nebo například mléka, je potřít okraje hrnce alespoň 2 centimetry máslem. Jakmile začne vývar stoupat, u másla se zastaví, jelikož je mastné. Stejného efektu docílíte potřením hrnce olejem nebo sádlem. Tato minutová záležitost vás tak může ochránit nejen před ušpiněným sporákem.

Vařečka pro zapomnětlivé

Pokud se vám stane, že na máslo nebo jiný tuk zapomenete, nemusíte hned zoufat! Položte přes hrnec dřevěnou vařečku, která dokáže přetékající tekutinu o něco oddálit. Dá vám tak potřebný čas na dostatečně rychlou reakci. Bohužel, přetečení zcela nezabrání.

Olej k bramborám

Při vaření brambor vám může pomoci pouhá lžička oleje. Stačí ji nalít do osolené vody, která už z hrnce rozhodně neuteče. Při jakémkoliv vaření je také dobré počkat 3-5 minut, poté oheň postupně mírnit. Jakmile budete vařit na mírném ohni, voda bude stále bublat, ale nedojde k jejímu přetečení.

Žádné přilepené knedlíky

Před vařením knedlíků kynutých, houskových či bramborových vymažte hrnec máslem. Ptáte se, k čemu to bude dobré? Odpověď je prostá. Během vaření se velmi často stává, že se knedlíky přilepí na dno hrnce. Pokud nemáte k dispozici o něco větší hrnec, máslo je jistota, která nezklame! Knedlíky se díky němu na dno, ani na strany nepřilepí.

j

Konec připáleného másla

Máte v oblibě smažení na másle? Chuť zeleniny nebo masa je díky němu naprosto dokonalá, ale málokdo to podstupuje za cenu připálení. I na to však máme jednoduchý fígl. Stačí přidat trochu rostlinného oleje, který zabrání máslu připálení a také prskání. Od teď se už smažení na másle bránit nemusíte!

Související články

Zdroje: nasezahrada.com, recepty.cz, region.rozhlas.cz, prostreno.cz