Zařizování interiéru patří k příjemnějším záležitostem po stavbě či rekonstrukci bytu. Poličky, obrazy a rodinné fotografie vyplní holé zdi a zútulní bydlení. Přesto, že je sádrokarton velmi oblíbeným a používaným materiálem, netěší se důvěře, když dojde na závěsy poliček a dalších kusů nábytku, těžších obrazů a dekorací. Moderní způsoby ukotvení si ale poradí i s tímto problémem.

Unese i větší zátěž

Sádrokarton je při výstavbě velmi oblíbeným materiálem, který má spoustu výhod. Je variabilní a dobře opracovatelný, lze ho libovolně ořezávat a tvarovat. Snadno a rychle se montuje, je lehký a přitom cenově dostupný. Klasické sádrokartonové desky jsou obvykle tvořeny dvěma plochami pevného kartonu, mezi nimiž se nachází 12,5 mm tlustá vrstva štukové sádry. Na nosnou konstrukci z kovu, či méně častěji ze dřeva, se připevňují sádrokartonové desky, které tak vytvoří stěnu. Přesto, že konstrukce nepůsobí masivně a může se zdát, že neunese velkou zátěž, lze na takové stěny montovat dokonce i skříňky s hmotností několik desítek kilogramů. Před zavěšováním skříněk se ale ujistěte, jaký druh sádrokartonové desky byl použit a jakou má únosnost. Nezapomeňte, že stěna neponese jen skříňku, ale i obsažené předměty, nádobí apod.

Na lehké předměty stačí háček

Připevnění obrazů či lehčích dekorací nepředstavuje žádnou obtíž. Na předměty s těžištěm do 5 cm od stěny postačí speciální háčky, ukotvené pomocí hřebíků do sádrokartonové stěny. Maximální zátěž, kterou takový závěs zvládne, poznáte snadno podle počtu otvorů na háčku. Obrazové háčky mají nejčastěji jeden až tři otvory pro hřebíky, každý hřebík zvyšuje nosnost závěsu. Háček upevněný jedním hřebíkem dovolí zavěsit předměty až 5 kilogramů těžké. Takové vystačí na nejrůznější bytové dekorace, menší obrazy, hodiny apod. Háček s dvěma očky pro hřebíky snese maximální zátěž 10 kg a tři zatlučené hřebíky poskytnou spolehlivé ukotvení pro až 15 kilogramové břemeno.

Využití nosných konstrukcí

K zavěšení větších a těžších předmětů do sádrokartonové příčky se používá speciálních hmoždinek nebo kotev, které mají po instalaci do sádrokartonových desek nosnost několik desítek kilogramů. Při jejich ukotvení lze využít konstrukčního profilu a zapustit vhodné hmoždinky přímo do nosné konstrukce. Dobré je promyslet si rozvržení a umístění budoucího zařízení už při stavebních pracích na novostavbě nebo rekonstrukci stávajícího bydlení a počítat s ukotvením těžších předmětů. V místech, která ponesou větší zátěž zvyšte vhodným způsobem nosnost sádrokartonových desek. Toho docílíte pomocí různých podpůrných prvků, umístěných pod nosnou konstrukcí. Sádrokartonové příčky se dají vyztužit například dřevěnými prkny, dobře poslouží také kovové sádrokartonové profily.

Hmoždinky plastové a kovové

Speciální hmoždinky do sádrokartonu, které vydrží potřebné zatížení, jsou k dostání kovové nebo plastové. Hmoždinky z plastu jsou tvořeny plastovým kuželem, který se dá rychle zasunout do předvrtaného otvoru. Po zasunutí hmoždinky se roztáhne a upevní ji tak ve stěně. Takové hmoždinky unesou až 25 kg, ale jen tehdy, pokud se jedná o předměty s těžištěm blízko ke stěně (obrazy, deskové předměty). Police a skříňky představují větší zátěž a počítejte proto s nižší únosností (do 10 kg). Větší váhu jsou schopné unést kovové hmoždinky, pro jejich instalaci však potřebujete speciální montážní kleště. Tímto způsobem ukotvený závěs unese až 60 kg, pokud se jedná o plochý předmět, v případě předmětů, které ční více do prostoru je únosnost přibližně poloviční. Maximální povolené zatížení liší podle konkrétního typu hmoždinky. Celkovou váhu zavěšovaného předmětu je možné rozvrhnout do více hmoždinek.