Celoroční péče o pokojový ibišek je poměrně snadná. Nejlépe se mu daří na parapetu jižního okna s teplotou nad 16 °C. Zálivku vyžaduje přiměřenou a rovnoměrnou tak, jako jeho ostatní druhy. V předjaří byste mu však měli věnovat větší pozornost, jelikož nastává čas, kdy byste ho měli přihnojit a ostříhat.

Předjarní střih ibišku

Podívejte se na video, jak se má v únoru domácí ibišek správně prostříhat a namnožit:

Zdroj: Youtube

Každoroční střih je pro ibišek velmi přínosný, jelikož ho omladí, zahustí a krásně vytvaruje. Také podpoří růst mladých výhonků, a tím rovněž nových květů. Prostříhejte ibišek zhruba na polovinu jeho výšky tak, aby větvičky nesměřovaly dovnitř koruny a zároveň se nijak nedotýkaly. Střihy provádějte ostrými zahradnickými nůžkami, aby řezy byly čisté a rovné.

Kdy je pravý čas na přesazení

V únoru je vhodné také domácí ibišek přesadit. Správná volba květináče má na rostlinu velký vliv, a proto volte květináč o něco málo větší, než jsou jeho kořeny. Zajistíte mu tak dostatek místa, ale ne zas příliš moc, aby nevynakládal svou sílu na rozšíření kořenového obalu. Zeminu pak použijte s dostatkem živin, lehčí a dobře propustnou.

Ibišek si snadno namnožíte

Současně s předjarním střihem si ibišek můžete rovnou rozmnožit, a to díky výhonkům, které řezem odstraníte. Vyberte si takové řízky, které jsou 10 cm dlouhé a zdravé. Ty poté dejte do vody a vyčkejte, dokud nezakoření. Výhonky však můžete také zapíchnout rovnou do připravené zeminy a přikrýt sklenicí nebo mikrotenovým sáčkem pro skleníkový efekt. Způsob, jakým necháte výhonky zakořenit, je jen na vás.

Hnojení základními živinami

Na jaře byste měli domácí ibišek začít jednou týdně přihnojovat. K tomu vám postačí klasické hnojivo pro pokojové rostliny se všemi základními živinami. Naopak se vyhněte hnojivu pro balkónové květiny a hnojivu s vysokým obsahem fosforu. Hnojivo přidávejte do zálivky jednou týdně, díky čemuž hojně pokvete.

Pozor na přelití ibišku

Zatímco na nedostatek vody reaguje rostlina svěšením listů, při přelití začnou listy ibišku obvykle žloutnout a opadávat. Dlouhodobým přelitím pak může uhynout z důvodu vzniku hniloby na kořenech. Zalévejte proto ibišek asi jednou za tři dny do podmisky odstátou vodou. Jestliže v ní voda zůstane i po půl hodině, tak ji vylijte. Vliv na to, kolik vody rostlina přijme, může mít i vzdušná vlhkost, okolní teplota a roční období.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, zahradkarskaporadna.cz, veselebydleni.cz