Industriální styl se u nás objevil v padesátých letech minulého století. Byl vyvolán zájmem o netradiční bydlení v prostorách bývalých průmyslových objektů. Industriální styl se hodí nejlépe pro lofty, ale dnes je možné zařídit si bydlení v tomto stylu už i v panelákových bytech. K nejvýraznějším prvkům industriálního stylu patří povrchy se vzhledem betonu nebo cihel. Co se útulnosti týče, tu dodá dostatečný počet těch správných svítidel, která nemohou chybět v charakteristické podobě továrního osvětlení. Přidáte-li sem tam některou z oblíbených pokojových rostlin a několik stylových doplňků, výsledek bude dokonalý.

Proč není industriální styl pro každého

Industriální styl si oblíbili především mladí, více mu fandí muži než ženy. Ale i ostatní mohou využít některé prvky a začlenit je do svého interiéru. Současná verze industriálního stylu již není tak extravagantní jako dříve. Reprezentuje ji nábytek sice s pevnou kovovou konstrukcí, ale subtilnější než dříve. Nejčastěji má podobu pojízdných konferenčních stolků, kovových regálů, komod a skříní se zásuvkami. Máte-li rádi dobře udržovatelný praktický a moderní nábytek, můžete v tomto duchu zařídíít svuj interiér i vy. Zařízení nebude působit studeně a neútulně, pokud jej zkombinujete se dřevem v přírodních odstínech. Rozhodně však industriální styl není stylem pro romantické duše obdivující růžovou barvu a nadýchané krajkové polštářky či vyšívané dečky.

Beton nebo cihla

Objevili jste kouzlo betonu a chtěli byste ho mít doma? Nemáte ale nic ani proti zdem z cihel, ať už jsou přiznané, nebo třeba natřené na bílo? Ideálně obojí, jak beton, tak cihlu kombinujte v industriálně laděném interiéru. Klidně i v jedné místnosti. Beton samotný dnes bývá často nahrazován betonovou stěrkou, benátským štukem v šedých odstínech, nebo nátěrem vzhledu surového betonu. V interiéru průmyslového ražení se může objevit i leštěný kámen. Ten se nejlépe hodí na dlažbu, kuchyňské pracovní desky nebo jako kuchyňský obklad nad linku.

Šatnové kovové skříně

Tento typ neobvyklého nábytku vnese do každého interiéru nepřehlédnutelný prvek industriálního stylu. Skříň je vyrobena z plechu, tudíž má dlouhou životnost a také dostatečný úložný prostor jak na oděvy zavěšené na ramínku na vnitřní tyči, nebo poskládané a uložené na poličce nad ní. Nemusíte ji nikde shánět po továrnách, koupíte ji běžně pod označením Vida XL šatnová skříň, a to hned v několika typových provedeních.

Svítidla tvaru polokoule

Moderní závěsná svítidla, i to může být ten správný dotek industriálu ve vašem interiéru. Jednoduchý a přitom působivý tvar polokoule má většina závěsných svítidel v industriálně zařízených interiérech. Tato svítidla vycházejí z modelu legendární lampy Sonora pocházející ze 70. let 20. století. Poskytnou jak přímé, tak i rozptýlené světlo. Od té doby vznikla celá řada oblých hladkých svítidel, které si vzaly za příklad lampu italského průmyslového designera a architekta Vica Magistrettiho. Dalším příkladem jsou moderní závěsná svítidla Tarbes v provedení měď. Rozzáří vaši kuchyň nebo prostor nad jídelním stolem naprosto dokonale.

Stoly s ocelovými nohami

Mnohé jídelní a kuchyňské stoly, které jsou díky svým kovovým nohám ukázkovým příkladem industriálního designu, vycházejí z anglického průmyslového stylu 20. let.

Z trubek udělejte přednost

Vadily vám dříve trubky od přívodu plynu do domácnosti nebo rozvody vody k topným tělesům vedené okolo místnosti? V industriálně laděném bytě z nich můžete udělat přednost. Lze k nim přidat i trubky jako věšáky na šatstvo nebo poličky, které budou držet na zdi právě díky kovovým armaturám a fitinkům.

Dekorace pro industriál

Plechové cedule s vintage nápisy a s reklamami, nástěnné hodiny jako okopírované z anglických starých nádražních hal, nebo drobné betonové prvky například v podobě květináčů či zásobníků na tužky, tak to jsou přesně ty dekorace, které se do průmyslově ladných interiérů hodí. Naprosto nežádoucí jsou zde polštářky s růžovými potahy nebo krajkové dečky, či vyšívané doplňky. Dominuje zde spíše strohost, otevřený prostor a kov, případně recyklované dřevo.