Touha po změně přichází na podzim nejen do našich šatníků, ale podléhá jí i vybavení bytu. Není nutné podle aktuálních trendů hned malovat nebo kompletně vyměnit vybavení bytu. Někdy stačí přidat pár nápaditých doplňků, pozměnit textilie či rozestavění nábytku a vaše bydlení dostane úplně nový rozměr. Jaké jsou nejžhavější trendy letošního podzimu?

Syté barvy podzimu

Podzim se nese v odstínech zemitých, výrazných barev. Inspiraci hledejte v listech stromů, zorané půdě nebo v jezeře zakrytém ranní mlhou. Hluboké a výrazné odstíny zelené, terakotové či modré by měly letos na podzim dominovat vašemu interiéru. Obávat se nemusíte ani tmavě hnědé nebo černé, své místo v bytě si najde i temně okrová. Interiér však musíte v tomto případě rozsvítit výraznými detaily, které rozbijí ponurost dominantní barvy. Zkuste v doplňcích použít třeba korálovou, barvu letošního roku, nebo jasně modrou či tyrkysovou.

Měděné a bronzové doplňky

Skvělým kontrastem k hlubokým tónům barev jsou také kovové doplňky, ať už stropní svítidla, stolky, vázy nebo rámy obrazů. Stejně jako na podzim rozsvítí náhodný paprsek slunce zemité barvy přírody, lesklý kov dodá vašemu interiéru neopakovatelný šarm a dramatičnost.

V minulých letech dominovaly v interiérech dekorace ve zlaté a stříbrné barvě, nyní se do popředí dostávají doplňky měděné či bronzové s patřičnou patinou. U těchto tlumenějších kovových barev se nemusíte tolik obávat přeplácanosti, která často sklouzne k nevkusu, jako tomu bylo u zlatých dekorací a proto klidně sáhněte po větších kouscích. Nejžhavějším trendem, který slibuje být aktuální i v příštím roce jsou dekorace z tepaného železa.

Na podzim hřejivě

V podzimním sychravém počasí není nic lepšího, než se na chvilku zahalit do hřejivého plédu a uvelebit se u krbu. Pohodlí je letos na podzim skutečným trendem, rozmazlujte se a vytvořte si útulné hnízdečko pro zasloužený odpočinek. Mezi interiérovými textiliemi hrají letos prim materiály jako samet či hrubě tkaná bio bavlna nejen v přírodních, ale také ve výrazných barevných tónech jako je například tyrkysová, temně červená či brusinková. Pohodlné křeslo či pohovka ze sametu doplněná několika polštáři, pletený či háčkovaný pléd, deka nebo přehoz zahřejí, i když se na ně jen podíváte. V kurzu jsou stále ručně pletené chunky deky obřích rozměrů, stejně jako polštáře všemožných tvarů.

Minimalismus a bezúdržbovost

Pohodlí neznamená jen chvilky ukradené na relaxaci mezi pobytem v práci a nekonečným úklidem domácnosti. Při zařizování interiéru je stále více v centru zájmu minimalismus, který se nás snaží oprostit od hromadění příliš mnoha zbytečných věcí. Interiér pak působí lehce a vzdušně, přitom odpadá náročná údržba spojená s úklidem a oprašování nesčetných předmětů. Zároveň je důležité při výběru nového nábytku, doplňků a zejména textilií volit takové tvary, provedení a materiály, které se budou jednoduše udržovat v čistotě. „Například žaluzie je oproti běžným záclonám a závěsům mnohem jednodušší udržovat čisté," vysvětluje David Fichna ze společnosti ISOTRA. Náročným materiálům jako jsou světlé textilie, textilie s vysokým vlasem a lesklé povrchy zejména v tmavých a sytých odstínech se ale raději vyhněte zejména pokud máte malé děti, domácí mazlíčky nebo například žijete v prašném prostředí velkoměsta. Vždycky se před nákupem nového vybavení důkladně zamyslete i nad jeho funkčností a bezúdržbovostí.