[Komerční prezentace]

Připravte se na úklid kuchyně!

Před samotným úklidem si nezapomeňte připravit vše, co byste mohli potřebovat. Nezapomínejte ani na ochranné pomůcky, díky nimž si chráníte své zdraví.

Čisticí prostředky: s chlorem (Savo), tekutý písek

Ekologické čisticí prostředky: ocet, citron, soda, kyselina citronová

Ostatní pomůcky: utěrky z mikrovlákna, houbička, ochranné rukavice, smetáček a lopatka

Úklid kuchyně od A po Z

Aby byla kuchyně skutečně čistá, je rozhodující pravidelnost úklidu. Staré nečistoty se velmi špatně čistí, a proto rozhodně dbejte na pravidelný úklid.

  • Obklady kuchyňské linky čistěte utěrkami z mikrovlákna, ostré houbičky je mohou poškodit. Na zašedlé spáry mezi kachličkami použijte prostředky s chlórem, jako je například Savo, které jim vrátí původní světlost.
  • Dvířka kuchyňské linky často pokrývá mastný filtr, obzvláště v okolí sporáku a digestoře. Také na jejich čištění použijte utěrky z mikrovlákna a předejděte případným škrábancům. Vždy čistěte celé plochy pravidelnými tahy tak, aby na povrchu nevznikaly čmouhy.
  • Nezapomínejte na úchyty. Jedná se o jedno z nejčastěji používaných a tedy nejšpinavějších míst. Pro úchyty skříněk použijte prostředky s chlorem, které úchyty vydezinfikují.
  • Na baterie nikdy nepoužívejte přípravky s obsahem chloru, které mohou povrch naleptat. Použijte některý z jemnějších písků nebo čisticích přípravků, případně je možné použít slabý octový roztok.
  • Tip: Uklízejte pravidelně, ušetříte si tím čas v budoucnu.

Sklokeramické desky

Hladký povrch desky lze jednoduše čistit pomocí houbičky namočené ve vodě, případně je možné k setření nečistot použít vlhčený ubrousek. V případě, že voda nestačí, lze použít některou ze speciálních škrabek na sklokeramické desky, která hrubé nečistoty spolehlivě odstraní. Při čištění se vyvarujte použití ostrých houbiček či drátěnky. Těmito nástroji sklokeramickou desku poškrábete a v mikroskopických rýhách se poté budou usazovat nečistoty. Na desky také používejte jen ty čisticí prostředky, které jsou pro ně přímo určené. Některé přípravky obsahující písek by je mohly poškrábat.

  • Praktický tip: Pokud nemáte vhodný čisticí prostředek, použijte na hrubé nečistoty jedlou sodu, její účinky vás mile překvapí.

Sporáky

Připečená mastnota a zbytky jídla na sporáku jsou nešvarem, se kterým se v kuchyni potýkáme denně. Ani při sebevětší pozornosti se nelze znečištění stoprocentně vyvarovat. Předejít komplikovanému čištění lze pouze bezprostředním vyčištěním sporáku po vaření, kdy lze nečistoty setřít vlhkým hadříkem. V tomto případě je ovšem důležité maximálně dbát na bezpečnost.

Nerezové povrchy čistěte obezřetně

Na jinak velmi lesklém povrchu je vidět doslova každý otisk prstu. Nerez je také velmi náchylný na poškrábání, takže použití hrubých houbiček a tekutých písků se rozhodně nedoporučuje. Mnohem vhodnější jsou jemné utěrky z mikrovlákna, které nezanechají čmouhy, ani nepoškodí lesklý povrch.

  • Praktický tip: Pokud nerezový povrch přetřete dětským vlhčeným ubrouskem a poté vyleštíte novinami, dosáhnete perfektního lesku.

Trouby

Sami výrobci jsou si vědomi obtížného čištění vnitřku trouby, a proto nové přístroje opatřují materiály z odolných smaltů, na kterých nečistoty tolik neulpívají. Občasnému úklidu se ovšem ani tak nevyhnete. Na smaltované části se také nedoporučuje použití ostrých houbiček, které by mohly vést k poškrábání povrchu. Ideální jsou speciální prostředky na čištění trub, které práci usnadní.

  • Praktický tip: Pokud nemáte troubu s některým ze systémů čištění, jako je například Water systém, vložte do předehřáté trouby misku s vodou a nechte ji krátce vřít. Nečistoty povolí a půjdou snadněji setřít. Pro zesílení účinku můžete do vody přidat citronovou šťávu.

Chladničky a mrazáky

Odborníci doporučují čistit chladničku alespoň jednou za měsíc. Vlhkost v chladničce je totiž ideálním prostředím pro tvorbu plísní a bakterií. Je dobré v chladničce skladovat potraviny zabalené a oddělovat od sebe syrové a vařené potraviny.

K čištění použijte antibakteriální přípravky (například Savo), případně vytřete chladničku octem, který perfektně pohltí veškeré zápachy. Pokud do chladničky umístíte misku s rozsypanou jedlou sodou, předejdete budoucím zápachům.

  • Praktický tip: Pokud s úklidem spěcháte, vložte do chladničky hrnec s vařící vodou a zavřete dvířka. Výrazně urychlíte proces odmrazování. Nebo zvažte při výběru chladničky vhodné speciální funkce například NoFrost.

Myčky nádobí

Myčka nádobí je dnes již běžnou součástí výbavy většiny domácností. O myčku nádobí je ovšem třeba důkladně pečovat a čistit ji každý měsíc. Velkou roli v tomto případě hraje kvalita vody. Tvrdá voda může zanechávat na stěnách myčky tmavé povlaky. V tom případě se doporučuje použít změkčovače. Také je vhodné pravidelně čistit filtry, které zachytávají větší kusy špíny – jejich rozkládání často způsobuje zápach.

  • Praktický tip: Ocet čistí, dezinfikuje a odstraňuje vodní kámen. Nalejte malé množství do nádržky saponátu a zapněte myčku na vysokou teplotu. Budete překvapeni výsledkem.

Mikrovlnné trouby

Mikrovlnné trouby není třeba čistit tak často jak trouby klasické. Pokud používáte na potraviny při ohřívání v mikrovlnce poklop, pak může být čištění mikrovlnné trouby hračkou. Povrch jednoduše setřete navlhčeným hadříkem, případně použijte vodu se saponátem. Do vody můžete přidat několik kapek octa, který pohltí případný zápach jídla.

  • Praktický tip: Pokud dojde k většímu znečištění a zbytky jídla zaschnou, do mikrovlnné trouby na noc vložte misku s vodou a plátky citronu. Zaschlé nečistoty díky vlhkosti vody a kyselosti citronu, půjdou druhý den lépe vyčistit.

Digestoře

Digestoře jsou v kuchyních místem, na kterém z pochopitelných důvodů ulpívá nejvíce mastnoty. Proto je třeba digestoř nejprve důkladně odmastit kvalitním odmašťovačem a až poté čistit samotné filtry.

Uhlíkový filtr je vhodné čistit alespoň každé dva měsíce, buď ručně v teplé vodě, nebo v myčce na nádobí. Teplota vody, při které je možné uhlíkový filtr mýt, by neměla přesáhnout 65 °C.

Tukový filtr je třeba mýt alespoň jednou měsíčně. Nejlépe ručně s pomocí jemného mycího prostředku, případně v myčce na nižší teplotu. Veškeré informace o typech a umístění filtrů ve vaší digestoři naleznete v manuálu.

  • Praktický tip: Vytvořte si ekologický domácí odmašťovač tak, že smícháte dvě lžíce octa a dvě lžíce jedlé sody. Na mastná místa jej nanášejte jemným navlhčeným hadříkem.

Rychlovarné konvice

V případě rychlovarné konvice se nemusíme potýkat s čištěním vnějšího povrchu, který jde snadno setřít. Naším největším problémem totiž bude vodní kámen uvnitř konvice. Na vzniklé usazeniny je nejlepším pomocníkem odvápňovač, který je dostupný v každé drogerii. Jeho použití je individuální dle typu konvice. Konkrétní informace naleznete vždy na obalu zakoupeného výrobku.

  • Praktický tip: Pokud se chcete zbavit vodního kamene, kupte si kyselinu citronovou a několik lžiček nechte spolu s vodou několikrát projít varem. Konvici poté důkladně propláchněte.

Toustovače

V případě toustovačů je největším problémem vyteklá náplň toustů. Pokud odstraníme nečistoty krátce po přípravě jídla, neměli bychom se u teflonových povrchů setkat s většími problémy. Horší situace nastává, pokud na vyčištění zapomeneme a nečistoty zaschnou. Na povrchy toustovačů nepoužívejte ostré předměty, které teflonovou vrstvu poškodí. Ideální prevencí proti nečistotám je vymazání vnitřního povrchu toustovače tenkou vrstvou oleje, díky kterému se zbytky jídla nepřichytí.

  • Praktický tip: Nalijte do čtverečků toustovače vodu a přístroj zapněte. Vzniklá pára na nečistoty zapůsobí a ty poté půjdou lépe vyčistit.

Předcházejte špíně

Základním předpokladem k pozdějšímu praktickému úklidu je vhodný výběr samotné kuchyně. Některým atraktivním lesklým prvkům se doporučujeme vyvarovat pro jejich špatnou údržbu. Vysoce lesklý povrch je sice atraktivní, ale jakákoliv čmouha nebo otisk rukou může pokazit vzhled celé kuchyně.

Také povrch pracovní desky je velmi důležitý, ideální jsou akrylátové povrchy, které jsou odolné vůči poškrábání a jsou také snadno omyvatelné. Velmi důležité je mít dobře utěsněný prostor mezi kuchyňskou deskou a stěnou. Špatné utěsnění, pod které se dostávají tekutiny a zbytky jídla, je nejčastějším důvodem plísní v kuchyni.

Myslete i na praktické řešení šuplíky, které při úklidu snadno vyjmete.

  • Tip na závěr: Pokud se kromě praktických informací chcete i pobavit, podívejte se na pořad Máte doma uklizeno? V britské reality show How Clean Is Your House? radí odbornice na slovo vzaté, jak uklízet domácnost.

Foto Gorenje a Shutterstock