Jak vybavit sklep? Klasické police nemusí být nejlepším řešením
4. 11. 2018

Jak vybavit sklep? Klasické police nemusí být nejlepším řešením

Sklep je třeba vybavit tak, abychom mohli při skladování úrody efektivně využít jeho prostor. Ale musíme zároveň umožnit vzduchu cirkulovat, v zatuchlém sklepě se začnou šířit plísně.

Aby úroda, skladovaná ve sklepě, vydržela co nejdéle kvalitní a nekazila se, je kromě teploty velmi důležité i cirkulace vzduchu. Nezbytný je přívod čerstvého vzduchu, ideální jsou malá okénka nebo větrací otvory, které regulujeme podle teploty. Ovšem důležitý je pohyb vzduchu i mezi ovocem nebo zeleninou (které však neskladujeme společně). Proto mohou být místo klasických polic výhodnější pouze jejich konstrukce bez výplně. Lísky nebo přepravky s úrodou položíme do jednotlivých pater, přičemž jejich perforovaná dna budou stále volná. Konstrukce může být postavena z lešení, nebo svařená na míru. Dřevěná je méně vhodná, ve vlhkém sklepě bude podléhat zkáze. Přepravky je sice možné v nouzi stavět přímo na sebe, ale kontrola úrody v nich uskladněné je pak velmi obtížná – a včasné odstraňování plísní napadených plodů je velmi důležité. Skladujeme je nejlépe jen v jedné nebo dvou vrstvách, opět kvůli snazší kontrole i cirkulaci vzduchu.

Plastové přepravky na konstrukci z lešeňových trubek umožňují cirkulaci vzduchu kolem ovoce

Za teplého podzimu větráme především v noci. Skladovanému ovoci, bramborám iDokud nemrzne, sklep větráme v noci kořenové zelenině svědčí teplota 1-5 °C. Když stoupne nad 6 °C, kazí se mnohem rychleji. Vlhkost vzduchu je ideální nad 80 %. Zvýšit ji můžeme pokropením podlahy.

Mezi užitečné vybavení sklepa patří i elektroakustické plašiče hlodavců. Když holé, zvláště pak kamenné stěny odrážejí a násobí zvuk, stávají se odpuzovače účinnějšími. Přinejmenším zabrání trvalému osídlení sklepa, který je jinak pro myši a potkany ideálním domovem a spíží v jednom.

Když jeden sklep nestačí

Ovoce vylučuje etylén, plyn urychlující zrání, a proto bychom v jeho blízkosti neměli skladovat zeleninu – rychleji pak ztrácí na čerstvosti. Pokud máme jen jeden sklep, a přitom štědrou úrodu ovoce i zeleniny, vyplatí se vybudovat přepážku. V obou vzniklých odděleních musíme zachovat možnost větrání.

Foto: autorka

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS