Pižlání tupým nožem napíná nervy až k prasknutí, zná to každý. Při správné péči však nůž bude dlouho plnit dobrou službu a vaření bude zase snazší. Pro použití v běžné domácnosti je ideální volbou nůž s ocelovou nerezavějící čepelí. Aby s ním bylo možné snadno a po dlouhou dobu pracovat, je dobré dodržovat několik jednoduchých zásad.

Nože nepatří do šuplíku

Aby se ostří zbytečně netupilo, je dobré nože

skladovat odděleně, nejlépe v dřevěném špalku nebo v magnetickém držáku. Při styku s dalšími kovovými nástroji rozházenými v šuplíku se ostří navzájem otloukají a rychle se tupí. Totéž platí pro manipulaci. Nenechávejte nože pohozené v dřezu, nedávejte na ně nádobí, nemyjte pohromadě s ostatními příbory. Nůž je univerzální kuchyňský pomocník, s výjimkou několika speciálních typů je lze použít v kuchyni na krájení prakticky čehokoli. Ale i na materiály drahých kvalitních nožů působí látky obsažené v potravinách, proto platí, že každý nůž by se po použití měl opláchnout, otřít a uložit zpět na místo. Dlouhodobé vystavení například šťávám z ovoce nebo zeleniny rovněž poškozuje ostří i materiál nože.

Mytí v myčce raději ne

Většina výrobců deklaruje, že nože je možné mýt v myčce na nádobí. Sice se takto mýt mohou, ale postupně se tupí. V myčce na nádobí se totiž používají mycí prostředky, které jsou velmi účinné a agresivní. Musí totiž umýt a odstranit často připálené a přischlé zbytky jídla. Tyto látky samozřejmě působí i na samotné nádobí. Choulostivé ostří nože je tak po několika málo mycích cyklech zničeno. Ten, kdo chce mít doma kvalitní nože, je do myčky nikdy nedá. Nože nenechávejte ležet, aby na nich nezaschly krájené potraviny, pak je stačí jen oplachovat. Pokud je včas nestihnete umýt, namočte je do vody a umyjte jemnou houbou a saponátem, určitě vynechte drsný písek na nádobí a drátěnku.

Ostří vytvoří nožíř

I při šetrném zacházení se nůž po čase ztupí, tomu se nedá zabránit. Pak je třeba ho nabrousit. Běžné komerčně dostupné brousky nože spíše ničí, nevytvoří ostří v požadovaném tvaru, navíc z čepele odebírají příliš mnoho materiálu a zůstávají na nich otřepy. Ideální pro domácí údržbu nožů je pořídit si domů ocílku, kterou čas od času lze nůž lehce přeostřit, na tupém noži s ní ale ostří nevytvoříte. To nejlepší, co můžete s tupým nožem udělat, je odnést je k nožíři. Ten vám nůž odborně nabrousí, vytvoří dokonalé ostří, které lze v domácích podmínkách snadno udržovat. Takto zachrání i zdánlivě zničené nože. Jak na domácí broušení a ostření nožů?

Keramické nože nejsou žádná záchrana

Nože s keramickou čepelí jsou moderní a zdánlivě bez chyby, i ony ale mají svoje negativa. Pokud jsou kvalitní, dosahují větší tvrdosti čepele v porovnání s ocelovými čepelemi a jsou proto schopny si po delší dobu udržet ostré ostří. Na druhou stranu, větší tvrdost čepele přináší riziko prasknutí nebo zlomení (stačí ho dát do dřezu a položit na něj hrnec nebo narazit při krájení na kost), což u ocelového nože v běžném provozu nehrozí. A i keramické nože se po čase ztupí a jejich tvrdou čepel je obtížnější znovu nabrousit (nožíře s tím nepotěšíte, protože na tom ničí drahé diamantové nástroje).