Indukce nám může opravdu nabídnout mnoho výhod, a není to jen rychlost a bezpečí při vaření. Kolikrát se vám už stalo, že vám něco při vařená přeteklo? Indukční desky jsou chytré, a tak dokážou přetékání zastavit a navíc vypnout ohřev, takže nebudete potřebovat moc času na jejich úklid. Postačí, když plochu desky setřete navlhčenou houbičkou.

Za vařením na indukci stojí cívky

Cívky z měděných drátů jsou rozmístěné pod skleněnou varnou deskou. Jsou napájené střídavým elektrickým proudem, a tak fungují na principu vzniklého elektromagnetického pole. To je způsob, jakým jsou zahřívána dna nádob. Jedinou nutností je vařit v nádobách s feromagnetickým dnem. Nemusíte se bát, že byste takové nádobí nepoznali. Výrobci jej označují symbolem cívky, a to na dně nádob anebo na obalu.

Celé nádoby, nebo minimálně jejich dna musejí být kovová. Skleněná krycí deska je nevodivá a vzhledem k tomu, že je hladká, lze ji dobře udržovat. Plotýnky tedy nehřejí, na rozdíl od plotýnek jiných druhů varných desek, ohřát se ale mohou od nádob, které na nich stojí. Deska tedy funguje jen tehdy, stojí-li na ní nádoba na vaření z vodivého materiálu. Je-li nádoba vyrobena z jiného než kovového materiálu, plotna nebude pracovat a vám se z digitálního ovládání ozve chybové hlášení. Varná deska nebude fungovat ani v případě, že na ní nestojí žádná nádoba.

Nádoby se sendvičovým dnem jsou ideální

Pro vaření na indukčním sporáku jsou doporučovány nádoby se sendvičovým dnem. Vybírejte ty s piktogramem cívky. Sendvičové dno je složeno z vrstev nerezové oceli a vložených desek z běžné feromagnetické oceli. Nechcete-li, nemusíte kupovat ani nové nádobí. Postačí, pokud jednoduše prověříte své stávající nádobí. Přiložte ke dnu každé nádoby magnet. Jestli se přichytí, můžete nádobu použít k vaření na indukční varné desce.

Můžete využít redukci

Máte-li však nějakou oblíbenou sadu nádobí, v níž se vám dobře vaří, ale na indukci nereaguje, můžete využít řešení pomocí redukční neboli adaptační desky. Redukce má podobu plochého disku, který se vkládá mezi plotýnku varné desky a nádobu, která nemá magnet. Pomocí ní se tak předává teplo mezi nádobou a indukčním vařičem. Zakoupíte ji za 300-600 Kč dle výrobce.

Výhody vaření na indukční varné desce

Se vzrůstající oblibou indukčních varných desek se výrobci snaží nabízet další a další vymoženosti. Rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími modely může být až desetinásobný. Proto se před nákupem vyplatí věnovat dostatek času srovnání parametrů jednotlivých výrobků.

  • rychlost – největší přednost, proces ohřevu nádoby s pokrmem začíná ihned, nemusí se rozehřívat plotýnky
  • nízká spotřeba energie – každá varná zóna reaguje okamžitě na nastavení výkonu
  • regulace teploty - zvýšení a snížení teploty s přesností na 1 °C
  • senzor – ohlásí přetečení
  • časovač – umožňuje nastavit jednotlivé zóny na odlišnou délku vaření
  • dětská pojistka a absence živého ohně
  • minutka
  • ukazatel zbytkového tepla
  • možnost komunikace odsavače par s varnou deskou (některé typy)
  • funkce okamžitý start - přepnutí na maximální výkon
  • funkce pozvolného stoupání výkonu zóny
  • bez omezení – nové typy indukčních desek dovolují využívat celou plochu desky, citlivé senzory přesně rozpoznají velikost nádoby i místo jejího položení, nebo je možné využít nestandardně velkou nádobu jako například pekáč
  • LCD displej umožňuje sledovat polohu nádob a aktuální nastavení výkonu a rovněž jeho ovládání

Indukční jednoplotýnka

Pro případ, že potřebujete někam varnou desku přenášet anebo se spokojíte pouze s jednou varnou zónou, se nabízí možnost pořídit si indukční jednoplotýnku. Ideálním umístěním je pro ni stabilní běžný stůl, který má odolný povrch. Český výrobce elektrospotřebičů ji na náš trh dodává za 1 500 Kč.