Pod stromeček pánev nebo hrnce? Zní to jako recept na pokažený večer, ale spousta lidí vaří ráda a práce v kuchyni je baví. Potěšte své blízké šikovným udělátkem, které usnadní neoblíbenou činnost v kuchyni, ušetří čas i námahu.

Jak na ovoce a zeleninu

Samotné vaření většinu lidí baví, ale přípravné práce jsou zdlouhavé a unavující. S čištěním a krájením zeleniny si poradí speciální škrabka nebo struhadlo pro přípravu jemných julienne proužků z mrkve, celeru, bílé ředkve apod.

S jejich pomocí vytvoříte rychle a snadno stejnoměrné nudličky zeleniny a nemusíte zápasit s nožem. Snadno a efektivně pracují i různé kráječe, třeba na rajčata, na česnek nebo speciální kráječ na ananas. A jestli milujete hranolky, neobejdete se bez ručního kráječe pro snadné a rychlé krájení velkých i malých hranolků ze syrových brambor. Pro bramborové nadšence můžete pořídit spirálový kráječ pro přípravu originálních bramborových spirál. V nabídce obchodů najdete i opravdové speciality, například oddělovač granátových semínek, který snadno uvolní a oddělí od slupky semínka z rozkrojených granátových jablek. Velkovýrobci marmelád zase ocení odpeckovávač na třešně nebo odstraňovač stopek u jahod.

Domácí potraviny pro každého

Výroba domácích potravin je stále populárnější a není divu. Kromě perfektní chuti přináší jistotu o složení a obsahu přidaných ingrediencí. Zkuste domácí šunku nebo těstoviny a už nebudete chtít nikdy jinak. Pro výrobu šťavnaté domácí šunky je nezbytný kvalitní šunkovar.

S jeho pomocí připravíte lahodnou šunku z kvalitního masa podle vašeho výběru. Dál stačí přidat koření, sůl, trochu cukru a vodu, případně nakládací solící směs. Až se vám klasická šunka omrzí, snadno ji vylepšíte. Do masové směsi přidejte sušená rajčata, kuličky zeleného pepře, olivy nebo ořechy. Vášeň pro domácí potraviny nekončí jen u šunky. Kromě domácího křupavého chleba zvládnete sami vyrobit i máslo. Stačí k tomu vysokoprocetní smetana a pár minut šlehání. Vlastnoručně vyrobené máslo ochucené bylinkami ze zahrádky nebude mít chybu. S kuchyňskými pomocníky hravě dokážete mnohem víc, zkuste i výrobu sýrů, jogurtů, domácích těstovin nebo zmrzliny.

Pečení nejen o Vánocích

Při pečení vánočního cukroví i ostatních cukrářských

výrobků využijete silikonovou podložku na válení těsta. Dokonale přilne ke stolu a zároveň se na ni těsto nelepí. Snadno se čistí a je perfektně skladná. Nestíháte vánoční pečení? Sáhněte po vykrajovací formě na cukroví. S její pomocí vykrojíte najednou mnoho kousků cukroví a upečené dobroty budou přibývat přímo zázračně. Jestli vás už nebaví klasické tvary cukroví, zkuste vykrajovátka s razítkem. Vyválíte těsto, vykrojíte tvar a otisknete dekor. Vaše perníčky či sušenky tak budou rovnou nazdobené. Ostatní cukroví snadno nazdobíte pomocí cukrářské zdobící tužky, která umožní jemnou, plynulou a přesnou zdobící linku z různých krémů a polev. S její pomocí nakreslíte na cukroví jednoduché obrazce i složitější dekory.