První adventní neděle je za námi a kromě nákupu dárků se naplno rozjíždí i předvánoční úklid. Čištění trouby by se rozhodně nemělo odehrávat jen „jednou v roce na Vánoce“, k jejímu úklidu přistupujeme pravidelně po celý rok. Přesto, že trouba vypadá zaneřáděná, poradíte si s jejím čištěním i s pomocí obyčejných surovin, které máte doma.

Na drátěnku zapomeňte

Zakleknout před troubu s pískem na čištění, vzít do ruky drátěnku a drhnou a drhnout? V žádném případě. Vnitřní povrch trouby i plechů na pečení díky speciálnímu ošetření usnadňuje pečení a omezuje přilnutí nečistot. Určitě jste si všimli, že povrch je na dotek hladký, a tak trochu kluzký. Drátěnka i abrazivní čistidla ho poškozují a snižují jeho kvalitu. Na efektivní čištění trouby se vybavte pouze měkkým a jemným hadříkem. Ani kuchyňská houbička, jinak vděčný pomocník pro čistění všeho možného, není pro úklid tím pravým řešením. Její drsnější strana může mechanicky poškodit nejen vnitřek trouby, ale i další povrchy v domácnosti. Je to sice jemná, ale pořád dost účinná drátěnka, která dokáže poškrábat nejen plast a dřevo.

Než se mastnota zapeče

Při pravidelném čištění trouby si vystačíte s babskými recepty z laciných věci, které najdete doma. V ideálním případě se vyplatí čistit troubu po každém pečení. Ještě vlažnou troubu umyjete teplou vodou se saponátem nebo trochou citrónu. K tomuto hrdinskému činu se však odhodlá málokdo, a tak se mastnota usazuje. I tak se pro čištění stačí vybavit skvělými domácími prostředky, jako jsou ocet, citrón, jedlá soda či kypřící prášek. Pokud je trouba hodně zaneřáděná a nečistoty zapečené, musíte proces čištění s domácími prostředky několikrát opakovat nebo se uchýlit ke kupovaným čistícím prostředkům. Vždy je dobré si před čištěním troubu předehřát.

Domácí hrdinové v akci

Jednoduché a osvědčené prostředky pro úklid nejen kuchyně a trouby máte doma pořád při ruce. Stačí je vhodně použít a úspěch máte na dosah. Poradí si se starými připečeninami i mastnotou.

  • Začněte vodou s citrónem: Horká voda v kombinaci s citrónem nejlépe účinkuje na čerstvé připáleniny a mastnotu. Pomůže ale i u zaneřáděné trouby: nečistotám zasadí první ránu a následné čištění bude jednodušší. Do pekáčku nebo zapékací misky nalijte vodu s citrónovou šťávou, vložte do trouby rozpálené na 160 °C a zavřete. Počkejte, až se voda začne vařit a pára vypařovat. Pak nechte troubu ještě 15 minut zapnutou, aby pára odvedla svoji práci. Následně troubu vypněte, ale dvířka nechte zavřená. Až trouba trochu vychladne, vyjměte pekáček a stěny setřete hadříkem.
  • Pasta z jedlé sody a ocet: Smíchejte asi půl hrnku jedlé sody s teplou vodou tak, aby vznikla hmota konzistencí připomínající pastu. Vnitřek předehřáté trouby vymažte připravenou pastou, k nanášení použijte hadřík nebo měkký kartáček. Vyhněte se oblasti ventilátoru a topných těles. Směs nechte působit alespoň 12 hodin, nejlépe přes noc. Ráno nalijte do rozprašovače ocet a postříkejte vnitřek trouby. Soda s octem začne okamžitě reagovat, šumět a a vytvářet pěnu. Tu stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba čistá.
  • Kypřící prášek na dvířka: Na čistění mastného skla dvířek platí kypřící prášek do pečiva. Nasypte ho do misky, smíchejte s teplou vodou a vzniklou pastu naneste na dvířka. Důkladně rozetřete a nechte působit asi hodinu. Poté odstraňte vlhkým hadříkem.