„Na trhu je asi deset druhů. Jejich společnou vlastností je, že nic nevydrží. Nejlepší z nich snad byl poměrně robustní mačkák, u kterého nakonec nevydržela mřížka.

Nyní jsme sehnali další typ a mačkali jsme v něm česnek rozkrájený na kostečky, což je nejšetrnější způsob jeho používání. Ale ani v tomto případě jsme se nevyhnuli poruše: Nevydržela slabá nýtová osa. Nahradil jsem ji proto obyčejným šroubkem s matkou.

Dříve byl dobrým výrobkem hliníkový mačkák. I když jsem četl několik nových pojednání o tom, že hliníkové nádoby nejsou zdraví škodlivé, pro jistotu tento lis na česnek nepoužíváme.

Co se týče podobných výrobků, nemohu si odpustit chválu na starý louskáček na ořechy. V naší rodině je každoročně používán již asi jedno století. U některých tvrdších ořechů je ruka namáhána vší silou a louskáček to vydrží. Kéž by se něco podobného vyrobilo na mačkání česneku!"

Pavel Láska