Barvy ovlivňují významnou měrou naši náladu. Využijme proto možnost proměnit s blížícím se jarem svůj byt díky několika zajímavým nápadům. Udělejme třeba jen drobnou změnu a náš domov se může stát svěžím interiérem zářícím v jarních barvách. Doplníme jej několika květinovými nebo ptačími dekoracemi, květinovým vzorem na zácloně nebo závěsu, přidáme k tomu nové povlečení a máme hotov byt v jarní podobě.

Otevřené skříňky vytapetujte

Vytapetovat otevřené skříňky, to je další možnost, jak se v interiéru přiblížit jaru. V okýnkách použít na každý čtverec jiný vzor tapety a vyladit vše do stejné barvy nebo barevného odstínu. Další možností je vymalovat vnitřní stěny otevřené skříňky například hráškovou zelení, nebo bledě azurovou modří.

Změna prospěje i oknům

Vyměňte těžké tmavé závěsy a okoukané záclony za nové. Zvolte květinové a rostlinné motivy a nebojte se barevnosti. Pro vylepšení vzhledu a pro praktické upnutí závěsů na bocích zdí u oken vyberte zajímavé úvazy. Mohou mít například podobu ovíjivého šlahounu zelené fazole nebo květinové čelenky.

Pořiďte si nové ložní povlečení

Mnoho výrobců ložního povlečení přichází na začátku nové sezony s neotřelými návrhy vzorů a barevného provedení na svém novém ložním povlečení. Vybírat tak můžete se vzorů s tulipány, lučními květy, drobným ptactvem, vzorem se stylizovanými květinami, trávou, vlčími máky nebo rozkvétajícími stromy.

Natřete tmavou knihovnu

Máte jednoduchou knihovnu z kovových regálů? Ale regály jsou černé, nebo tmavě hnědé? Pouvažujte nad tím, jestli by nemohly změnit barvu. Co je třeba pěkně vyladit do žluta? Rozhodně pak taková knihovnička rozzáří celou místnost a přitáhne pohledy.

Změňte barvu židlí

Už dlouho přemýšlíte nad tím, že by vaše dřevěné židle potřebovaly nový nátěr? Proč toho nevyužít právě teď v období předjaří? Můžete je natřít třeba na růžovo, na zeleno, nebo na žluto? Nemusíte nutně natírat židle celé, ale stačí jen jejich nohy. A když už jme u těch židliček, můžete jim rovnou navléknout stylové ponožky ze zeleného filcu s drobnou barevnou květinkou, které zabrání poškrabání podlahy.

Nakupte potahy a přehozy

Nechce se vám měnit nábytek v bytě, který neodpovídá barevným trendům jara? Nevadí. Stačí pořídit přehozy nebo potahy v působivých svěžích jarních tónech. Pastelové barvy, rostlinné vzory, vzory květin nebo jednobarevné potahy na křesla, pohovky či přehozy na postel udělají také velmi dobrou službu. Velmi dobře působí i barevné polštáře na pohovce v jednom z klasických barevných odstínů.

Zkuste nástěnnou malbu

Ti zručnější z vás mohou vyzkoušet vlastnoruční projekt - nástěnnou malbu, při níž ztvární na některou z volných stěn jarní námět, například v podobě rozkvétající jabloně nebo zpěvného ptactva sedícího na větvích.

3D tapety na stěnu

Pro ty, kteří nemají odvahu pustit se do vlastnoručně realizované malby, tu máme jednodušší variantu. Zakupte některou z 3D velkoplošných tapet a aplikujte ji na celou jednu stěnu, například v ložnici na zeď za dvojlůžko, nebo v obývacím pokoji za sedačku či v dětském pokoji za postýlku. Uvidíte ti změnu, která vás dostane přímo do středu jarního dění.

Staré špaletové okno jako dekorace

Máte schované na půdě staré dělené špaletové okno s několika menšími okénky? Využijte jej na krásnou jarní dekoraci do interiéru. Jeho rámy natřete na zeleno a do jednotlivých okének nalepte kartony s botanicky věrnými malbami jarních rostlin. Bude to, jako byste si vytvořili kreslený herbář. Zavzpomínejte na svá školní léta a naučte poznávat zmíněné rostliny i vaše děti.

Bez květin to nepůjde

Už jsme zmiňovaly květiny na záclonách, závěsech, polštářích a ložním povlečení, ovšem nesmíme zapomenout hlavně na květiny živé. Právě ony jsou tím, co dodá našemu interiéru nejjasnější podobu rozkvetlého jara a jeho svěžích barev. Jsou vhodnými jarními dekoracemi na stůl, komodu nebo květinový stolek.

A tak vybíráme nejčastěji z nakvétajících cibulovin, tedy tulipánů, narcisů, hyacintů, krokusů a konvalinek, ale volíme i kvetoucí větvičky ovocných a okrasných stromů a také svěže vypadající pokojové rostliny spojované s jarem. Běžné jsou primule, cinerárie, sedmikrásky, plnokvěté pryskyřníky, modřence, pomněnky a koniklece. Po odkvětu mnohé z nich můžeme bez obav vysadit do zahrady a pěstovat je v dalších letech venku. Prozatím nám doma, třeba v zajímavém aranžmá budou dělat velkou radost.