Jablečný ocet nepatří jen do kuchyně

Jablečný ocet je známý svými čistícími schopnostmi, ale také velmi širokým využitím v kosmetice a při ozdravě lidského těla. Je nejen náhražkou chemikálií a často i první volbou těch, kteří touží šetřit životní prostředí i své zdraví. Pokud jste jablečný či jiný ocet na úklid použili, pak víte, že o jeho čistících vlastnostech není pochyb. Mastnota, nahromaděná špína i zaschlé stopy od jídla lze za pomoci octa dobře vyčistit.

Jablečný ocet a soda jsou k nezaplacení

Ocet lze navíc kombinovat s dalšími univerzálními přípravky, jako je například soda bikarbona. O jejích chemických vlastnostech a všestranném použití určitě také už víte. Při kombinaci sody a octu dojde k poměrně silné reakci, kterou lze dobře využít při čištění a odstraňování odolných nánosů mastnoty nebo i jiné špíny.

Má jablečný ocet i dezinfekční vlastnosti?

Jak je to ale s dezinfekčními účinky octu? Ano, ocet také dezinfikuje, ale jen mírně. Rozhodně nelze srovnávat ocet a tradiční dezinfekční prostředky, jako jsou například alkohol nebo peroxid. Ocet je schopen zničit některé bakterie a viry, ale to můžeme považovat jen za bonus navíc.

Které bakterie jablečný ocet likviduje?

Jablečný ocet je dostatečně silný, aby se vypořádal s E.coli, salmonelou a Listerií monocytogenes. I to je dobré. E.coli čili Escherichia coli je sice v našem zažívacím systému běžně přítomná, ovšem pokud se nachází v našem okolí, pak jde velmi často o znečištění výkaly. Bakterie Salmonella je také nechvalně známou. Salmonelóza se projevuje především průjmy, zvracením a horečkou. Navíc chronická forma této nemoci může závažně poškodit játra i ledviny. Listeria monocytogenes způsobující listeriózu a je vůbec nejnebezpečnějším potravinovým patogenem. Žije ve vodě, bahně i půdě a napadá člověka, ale také zvířata.

Dezinfekční vlastnosti octa jsou jen velmi mírné

Pokud byste se hlouběji zaobírali výčtem toho, co tyto nepříjemné tři bakterie mohou způsobit, pak se může zdát, že je ocet skvělou dezinfekcí, ale ve skutečnosti tomu tak není. V porovnáním s účinností klasických dezinfekčních prostředků je jeho působení spíše zanedbatelné.

Zdroje: https://www.womenshealthmag.com, https://cs.wikipedia.org, https://express.co.uk