Den 28. října, tedy Den vzniku samostatného Československa, letos vyjde na pátek. Měli byste si raději nakoupit s dostatečně velkým předstihem, abyste si volné dny s dětmi užili se vším, co máte rádi?

Státní svátek 28. října

Právě v tento den si připomínáme státní svátek na počest vzniku Československa v roce 1918. V Praze na Václavském náměstí byla vyhlášena samostatnost a pro národy bývalého Rakousko-Uherska se začaly psát nové dějiny. V té době se konečně vyplnily dlouhodobě intenzivní snahy českých vlastenců o posílení vlastní národní identity. Teprve během první světové války získala tato varianta reálné obrysy a v podstatě celý proces formování nového státu urychlila.

V tento sváteční den prezident uděluje státní vyznamenání ve Vladislavském sále na Pražském hradě, jmenuje generály a účastní se vojenské přísahy Hradní stráže. Současně na mnoha místech republiky probíhá tradiční pokládání věnců.

Jak to bude 28.10.2022 s možností nákupu?

Vzhledem k tomu, že jde o státní svátek, ve velkých obchodech si zcela jistě nenakoupíte. Velkým prodejnám nad 200 m² to totiž nařizuje zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který v České republice začal platit 1. října v roce 2016.

Zavřeny tedy budou všechna obchodní centra a velké obchody a řetězce. Nařízení ovšem neplatí jen pro obchody. V tento den budou muset být zavřené i bazary, zastavárny a veškeré výkupny surovin.

Kde můžete 28. října nakupovat

Někteří obchodníci mít však otevřeno mohou. Které to jsou? Jak je patrné ze zákona, otevřít mohou pouze obchody s prodejní plochou do 200 m², prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Nařízení se také netýká čerpacích stanic, velkoobchodů a lékáren.

Dodržování zákona kontroluje Česká obchodní inspekce a za jeho porušení může provozovateli udělit pokutu do výše až 1 milionu korun. Nákupů na e-shopech však v tento den využít můžete a nakoupit si online lze i v tento den. Jen si dejte pozor na zboží, které si máte vyzvednout ve výdejně. Pokud má plochu vyšší než stanovenou zákonem, nesmí být otevřená.

Zdroje: www.e15.cz, www.finance.cz, www.penize.cz