Lednice je ráj. Stačí ji otevřít a hned vidíte spoustu lahůdek, které vás lákají ke konzumaci. Je libo něco sladkého, slaného nebo kyselého? Stačí natáhnout ruku a už si můžete užít gurmánský zážitek. Jenže tahle výsada majitelů chladniček má jedno ALE… Lednice nefunguje samospádem a čas od času je potřeba ji vyčistit a odmrazit. A zrovna při téhle údržbě se napáchá spousta chyb. O co konkrétně jde?

Čistíte ji jednou za čas

Mýt lednici není žádná zábava. Člověk musí veškerý obsah vyjmout, mrazák rozmrazit a pak celý vnitřek vymýt – ideálně octovou vodou. Optimální doba je jednou, případně dvakrát měsíčně. Případně ihned, když se v lednici objeví jakákoliv rozlitá kapalina nebo lepkavý povrch. Pokud byste si těchto detailů nevšímali, hrozilo by vám, že se zásoby zkazí. A to jsou pak zbytečné škody a vyhozené peníze.

Uklízejte před velkým nákupem

Jak vyčistit lednici, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Proto je vždycky potřeba se obrnit trpělivostí a lednici důkladně prohlédnout, jestli tam není něco prošlého nebo jestli náhodou nějaké jídlo nebo nápoj neteče a neznečišťuje okolí. Máte pocit, že vaše lednice potřebuje generální úklid? Naplánujte ho na dobu, kdy je chladnička vyjedená a vy máte v plánu velký nákup. Poloprázdný chladivý špajz pak vyklidíte jedna dva a umyté to máte také za půlku času. Pokud máte v lednici nějaké potraviny, nikdy je nevyndávejte na dobu delší než dvě hodiny. Mohly by se zkazit.

Octová lázeň

Máte vyklizenou lednici? Pak ji zevnitř umyjte vodou s mýdlem nebo jarem. Nezapomeňte na místa jako jsou šuplíky, zásobníky a dokonce i na gumu na dveřích, která bývá často přehlížena. Některá místa můžou být ulepená od potravin.

Pokud vám špína nejde setřít, naneste na ni pastu z jedlé sody kterou si namícháte ze sody a pár lžiček vody. Směs nechte pár minut působit. Poté setřete nebo vydrhněte starým kartáčkem na zuby. Máte už hrubý úklid za sebou? Postříkejte útroby lednice octovou vodou. Ta rozpouští špínu a mastnotu. U octového roztoku máte ještě tu výhodu, že potlačuje pachy a dezinfikuje.

Rozkrojené jablko

Na závěr lednici dosucha vytřete a vraťte tam všechny příčky, šuplíky a zásobníky (samozřejmě i jídlo). Pokud chcete, můžete si v chladničce nechat rozkrojené jablko. Říká se, že tohle ovoce pohlcuje pachy, tak třeba vám prokáže službu navíc.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.apspotrebice.cz