Zdroje: thesleepdoctor.com, living.iprima.cz

Na polštáře často zapomínáme

Řekněme si to na rovinu. Kromě domácností s astmatiky polštáře pereme jen zcela výjimečně a spíš jen v okamžiku, kdy jsou něčím polité či jinak znečištěné. Obvykle polštáře slouží až do okamžiku, kdy jsou zcela zdemolované a je jasné proč.

Nechce se nám polštář vyhazovat, vždyť ještě poslouží! A když ne na posteli, tak alespoň občas návštěvě, na chatě nebo někde jinde.

Uečitě ani nechceme kupovat nový. Všechno něco stojí a taková obměna se ve velké domácnosti docela prodraží. Nebudeme přece měnit jen jeden polštář, ale spíš hned několik pro každou postel.

Skoro všechno se dá vyprat, i polštáře!

Podívejte se, jaké způsoby a prostředky doporučuje paní Sylva, která se zabývá právě čističi ložního prádla a lůžkovin:

Zdroj: Youtube

Polštáře bychom rozhodně měli prát, a to alespoň dvakrát ročně. Pokyny najdete na štítku od výrobce a rozhodně není vhodné postupovat jinak. Teplota a způsob čištění se liší podle materiálu. Pokud vám výrobce tvrdí, že se prát nesmí, pak mu rozhodně věřte. Například paměťová pěna by potrápila nejen pračku, ale i vás. Nekonečně dlouho schne a nedá se vyždímat.

Polštáře je vhodné prát po dvou, respektive tak, aby byl buben pračky zatížený souměrně.

Při praní polštářů se také doporučuje přidat do bubnu tenisové míčky, které je pomohou načechrat.

Polštáře je také vhodné vystavit mrazům, ideálně na 24 hodin. To se dělá pro omezení množství roztočů, nicméně je nutné vědět, že alergeny v podobě roztočích těl a exkrementů v polštáři zůstanou.

Kdy měnit polštáře?

Kdy je nutné polštáře vyměnit? Běžně se můžete setkat s tvrzením, že kvalita polštáře rapidně klesá už po dvou letech užívání, a to také díky nahromaděným alergenům.

Polštář bychom měli vyměnit, pokud je jeho výplň hrudkovitá a nestejnoměrná, rozhodně také pokud skvrny již nelze odstranit či přímo polštář zapáchá. Stav výplně nemusí být na první pohled patrný, ale pokud přeložíte polštář v půli a stlačíte jej, měl by se opět vrátit sám do původní polohy. Pokud ne, pak je nejspíš čas na výměnu za nový.

Související články