Jak často prát polštáře a peřiny?

Pokud lůžkoviny chráníme povlečením, jistě trpí méně, ale je jasné, že časem absorbuje i polštář a peřina náš pot, vlhkost v ložnici a samozřejmě i omylem rozlité nápoje a podobně. Vzhledem k tomu, že lůžkoviny používáme každý den, jejich opotřebení je poměrně vysoké a předpokládá se, že například polštář by se měl pořídit nový zhruba každé tři roky.

Před praním zjistěte, co je uvnitř polštáře

Na to, abychom správně vyprali lůžkoviny, musíme vědět, co je uvnitř. Obvyklou výplní lůžkovin je prachové peří, syntetická výplň či paměťová pěna a někdy molitan. Praní nebo údržba všech takových materiálů je možná, a pokud má polštář nebo peřina štítek od výrobce, pak není nad čím přemýšlet. Dodržujte vždy pokyny výrobce, které jsou uvedeny na výrobku.

Podle náplně polštáře zvolte teplotu praní

Ze štítků se dozvíte, že lůžkoviny plněné peřím se perou maximálně na 30 °C, ostatní materiály až na 60 °C. Ale pozor, i když se na internetu dočtete, jak jednoduše lze prát paměťovou pěnu, musím vás zklamat.

Polštáře z paměťové pěny se nesmějí prát

Výrobci uvádějí, že se paměťová pěna nemá prát a vědí proč! Já bohužel také. Pokud necháte polštář z paměťové pěny natáhnout vodu, budete se jí zbavovat minimálně několik dnů, klidně týden nebo víc. Polštář byl neuvěřitelně těžký, vymačkávání a ždímání nebralo konce. Sušení za extrémně horkého počasí trvalo několik dnů a nechci ani domýšlet, jestli se dovnitř nedostala plíseň. Paměťovou pěnu raději čistěte jen ručně, s minimem použité vody. Nesnažte se dostat tekutinu dovnitř. Máte-li polštáře, o jejichž kvalitě a výplni pochybujete, vyperte je ručně. Ve vaně je properte ve vlažné vodě za použití malého množství pracího přášku. Pořádně promněte, propláchněte čistou vodou. Nechte vodu z polštře odtékat hodinu nebo déle a až pak jej přemistěte na šňůru.

Jak prát polštáře

Když pereme lůžkoviny v pračce, trik spočívá spíše v tom, jak ji naplnit. Pro praní lůžkovin je vhodné, aby byl buben pračky zatížen rovnoměrně. Pokud bude polštář jen na jedné straně, praní ani odstřeďování nebude ideální. Navíc je možné, že vám pračka o několik centimetrů při takové nerovnoměrné zátěži poskočí. Použijte program na delikátní či vlněné materiály a teplotu nastavte podle typu výplně. Nastavte také nízké otáčky a dejte prát jen s polovinou pracího prášku. Po skončení programu ještě polštáře nevytahujte. Nechejte je projet program ještě jednou bez prášku na praní nebo alespoň zopakujte máchání a odstředění.

Sušení vypraných polštářů

Lůžkoviny se dají sušit i v sušičce na nízkou teplotu a za použití dvou tenisových míčků. Vložte je do bubnu společně s lůžkovinami. Tenisové míčky sušičku nijak nepoškodí a zajistí nadýchanost sušených polštářů. Nic ale nebrání ani v normálním sušením vzduchem na šňůře nebo rozkládacím sušáku. Tento způsob se rozhodně hodí lépe pro peří nebo molitan.

Zdroje: https://hobby.magazinplus.cz, https://housewifehowtos.com