Orchideje jsou krasavice, které vám mohou kvést i několikrát do roka, ovšem jen v případě, že se o ně dobře staráte. Dnes si povíme něco o vhodném způsobu zalévání i o správném načasování. Radit nám bude britský expert na orchideje Malcolm Gregory.

Na co si dát při zálivce pozor

  • pokud se voda dostala na „srdíčko“, vždy ho vysušte ubrouskem
  • nenechte stát rostlinu ve vodě, po zálivce nechte květináč pořádně okapat
  • vyčkejte na proschnutí (ale ne úplné vyschnutí) substrátu před další zálivkou

Pravý čas na zálivku

„Pokud jsou kořeny orchideje v květináči zelené, zalévat nepotřebují, ale pokud mají stříbřitě šedivý nádech, pak ano.“ radí Malcolm.

Obvykle se jedná o zálivku jedenkrát do týdne.

Dalšími ukazateli, že orchidej ještě není potřeba zalít:

  • pokud jsou na vnitřní straně květináče vysrážené kapičky vody
  • substrát má tmavě hnědou/černou barvu
  • substrát je navlhlý na dotyk
  • květináč je „těžký“ (snažte se naučit odhadnout podle tíhy rostliny v květináči, kdy je substrát suchý, ušetříte si práci, tato metoda se hodí hlavně v případě, že orchidej nemáte v průsvitném květníku)

Jak orchidej zalívat

Malcolm uvedl, že existuje mnoho způsobů a všechny mají své klady a zápory. Každý pěstitel si najde svou ideální metodu.

Namáčení v nádobě – plastový květináč s orchidejí naložte do misky s vodou (voda má sahat maximálně k vršku kůry), nechte pár minut nasáknout a vyjměte. Vodu nechte dostatečně dlouho okapat, než orchidej vrátíte zpět do přebalu.

Prolití – vyjměte rostlinu z přebalu a prolijte jí vodou (pamatujte, že není vhodná kohoutková, ale odstátá nebo ještě lépe dešťová) a opět ji nechte dostatečně okapat

V přebalu – jednoduše naplňte vodou až po okraj květináč i s přebalem, dejte rostlině čas, aby se dostatečně „napila“, a poté vodu vylijte. Tato metoda je nejpřívětivější, co se spotřeby vody týče.

Orchidej je v pevném obalu

Pakliže jste dostali rostlinu, která nemá průhledný květináč, není potřeba ji hned přesazovat. Jen se musíte naučit, jak s ní pracovat. Do těchto květináčů se jen tak nepodíváte, nelze tedy zjistit, jakou barvu mají kořeny orchideje, ani zda je na stranách kondenzovaná voda. Zde se rozhodně vyplatí naučit se rozpoznat tíhu napité, nebo naopak žíznivé rostliny.

Zálivka v takovém obalu je jiná než v předchozím případě. Nejčastěji se voda dopřává rostlině jednou týdně. A množství? To si musíte vyzkoušet sami. Lidé používají lžíce, tzv. panáky, stojánky na vajíčka či nádobky na led.

Rosení orchidejí

Rosit byste měli v okamžiku, kdy má rostlina zvrásnělé listy nebo je opravdu teplo a vzdušná vlhkost výrazně klesla.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.dumazahrada.cz, www.express.co.uk