Okny proniká do bytu nejvíce tepla, větrejte v noci, přes den je nutné mít okna nejen zavřená, ale také zatemněná. Pokud nemáte kvalitní venkovní žaluzie, zatáhněte závěsy či rolety. Máte hliníkové žaluzie, přes den je také zatáhněte, ale během noci je vytáhněte, protože přes den naakumulovaly teplo, a to díky hliníku, ze kterého jsou vyrobeny.

Vypněte žehličku

Pamatujte na to, že každý zapnutý elektrospotřebič ohřívá okolní vzduch, nepoužívejte žehličku, nezapínejte ani televizi či počítač. Nepřipravujte ani pokrmy v troubě. Snížíte tím teplotu v bytě i o několik stupňů.

Ukliďte deku

Teplo do sebe doslova nasávají i některé druhy látek, zejména ty hřejivé. Je vhodné je uklidit do skříně či prádelníku. Jde zejména o deky, přikrývky či froté prostěradla, ale i obyčejné plyšové hračky.

Napusťte vodu

Namočte závěsy nebo záclony do vody, pečlivě je vyždímejte a pověste. Zvýší tak vlhkost vzduchu a místnost ochladí. Pokud nechcete, aby vám voda kapala na podlahu, stačí je postříkat vodou z rozprašovače. Vodu můžete využít i jinak, napusťte do dřezu, umyvadla a vany asi 2 cm vody. Bude se odpařovat, zvlhčovat a chladit místnost.

Ventilátor proti oknu

Pomůže i ventilátor, který stačí namířit proti oknu a horký vzduch vyžene zpátky ven. Před ventilátor je dobré umístit i misku ledu nebo přes něj přehodit mokrou utěrku.

Zdroje: babinet.cz, www.apartmentguide.com