V minulosti dominovala ve většině koupelen pouze vana. Čím větší, tím lepší. Trendem několika posledních let se stal i sprchový kout. Je sice z mnoha důvodů praktičtější, ale zároveň vyžaduje pravidelnou údržbu. Nejčastější patálií bývají zaschlé kapky a mýdlové usazeniny na skleněných dveřích.

Myslete dopředu, co vám bude vyhovovat lépe

Jestli patříte mezi ty, kteří si budou sprchový kout teprve pořizovat, myslete už při nákupu, který druh sprchových zástěn a dveří si koupíte! Čiré sklo působí velice elegantně, čistě a opticky zvětší vaši koupelnu, ale mnohem hůře se čistí. Jsou na něm vidět opravdu všechny nedokonalosti. Pokud se o sprchovou zástěnu nechcete pravidelně starat, vyberte si plastovou variantu nebo sklo s texturou. V současné době mnoho výrobců nabízí sprchové kouty i s různými vzory nebo pískováním. Velmi oblíbené a praktické je i matné sklo, které navíc poskytne při sprchování větší pocit intimity.

Skvrny na skle jsou zbytky tvrdé vody

Tvrdá voda je bohatá na vápník a další minerály. Skladba vody je přitom u každé domácnosti rozdílná, vše se liší v závislosti na oblasti, kde žijete. Příliš tvrdá voda může nejen za skvrny, ale i poškození vašeho koupelnového skla. U něhož to funguje vesměs podobně jako u zanesení rychlovarných konvic či praček a potrubí. I proto je velmi důležité sklo ve sprše pravidelně udržovat, protože tím můžete předejít mnohem větším nepříjemnostem.

Pořiďte si chytré sklo

Bakteriím v koupelně je možné čelit velmi důkladným čištěním a sušením skla po každém sprchování. Problém se zaschlými kapkami lze přitom vyřešit úplně jinak a bez přehnané námahy. Řešením je specifické sklo se speciálním povlakem, na kterém voda ulpívá jen minimálně. Povlak na vnitřní straně skla totiž tvoří kovové oxidy, které bezvadně odpuzují vodu. V porovnání s běžným sklem z něho voda stéká daleko rychleji a sklo se výrazně méně zapařuje. A ve výsledku i to minimum kapiček, které stihne zaschnout, vyčistíte s daleko menším úsilím. Při pravidelném čištění sklo nikdy nezbělá a zůstane v takovém stavu, v jakém jste si jej pořídili.

Vytvořte ochranný film

Zásadní vychytávkou, kterou na dnešní trhu snadno získáte, jsou specializované postřiky či nátěry a dají se koupit za pár korun. Jednoduše se na sklo nanesou před prvním sprchováním, čímž vytvoří ochranný film, po němž kapky stékají dolů. Tyto prostředky můžete využít i v případě, že již máte doma sprchový kout nějaký ten pátek. Jen před prvním použitím dveře důkladně očistěte, aby vaše práce nebyla zbytečná. Také je nutné myslet na to, že je ochranný film alespoň dvakrát ročně třeba obnovit.

I sprchový kout chce dýchat

Tuto zásadu nepodceňujte a dodržujte vždy! Když už jste „fresh“ a po sprše, dopřejte tento pocit i vašemu sprchovému koutu. Nechávejte ho vždy otevřený, pomůže to jeho vysušení, a snížíte tak i riziko vzniku plísní.

Stěrka je nejvíc

Jestliže chcete udržet sprchový kout čistý, vsaďte na prevenci. Velkou službu vám prokáže obyčejná stěrka na okna, kterou po každém použití sprchy setřete kapky vody na dveřích i stěnách sprchového kouta. Zamezíte tak jejich zaschnutí a vytvoření nevzhledných bílých skvrnek.

Kouzlo s citronem a jedlou sodou

Skleněné dveře jsou při čistění náchylné na vznik šmouh. Vyhněte se tomu pomocí malého triku. Rozkrojte citron na polovinu, položte ho na chvilku do jedlé sody a následně jím potřete obě strany skleněných dveří a nechte chvíli působit. Pak jen opláchněte a lehce vyleštěte hadříkem či papírovou utěrkou.

Citron s octem jsou také skvělí pomocníci

Skvělou službu udělá také citronová šťáva s octem a vodou. Nalijte do rozprašovače vodu a ocet v poměru 1:1 a přidejte dvě až tři polévkové lžíce citronové šťávy. Tato směs nejen nádherně odmastí, vydezinfikuje a vyčistí zaschlé usazeniny, ale navíc příjemně a svěže voní.

Cola a alkohol

Cola má čisticí schopnosti, o kterých už jen málokdo neví. Na ničení vodního kamene se nejčastěji používá v kombinaci s alkoholem. Nalejte pálenku spolu s colou do rozprašovače, nastříkejte na místa, kde se vodní kámen nachází a nechte působit několik minut. Pak už jen čištěný povrch vytřete do sucha.

Zdroje:

www.express.co.uk, www.zena.aktualne.cz, www.bydleni.magazinplus.cz