Používáním kamene na pizzu zajistíte těstu rovnoměrné propečení a krásnou křupavost. Není však zapotřebí kupovat žádné drahé čisticí prostředky, abyste ho udržovali v čistotě.

Postačí vám totiž jedna obyčejná přísada, kterou má každý doma v kuchyni. Vyzkoušejte sílu jedlé sody, která nejenže skvěle čistí, ale také je velmi šetrná k povrchu kamene.

Vyčistěte kámen na pizzu podle jednoduchého video návodu na YouTube, na kanálu Tom Voyage, a bude vypadat opět jako nový:

Zdroj: Youtube

Příprava kamene na čištění

Jakmile kámen použijete na pečení, je důležité ho nejdříve nechat vychladnout, než se pustíte do jeho čištění, abyste předešli nežádoucímu prasknutí. Až bude kámen vychladlý, vyjměte jej opatrně z trouby.

Při čištění je zásadní také vyvarovat se používání chemických čisticích prostředků, které mohou narušit povrch kamene a ovlivnit chuť pečených pokrmů. Jedlá soda je v tomto případě naprosto ideální, jelikož se jedná o přírodní a bezpečný čistič, který opravdu funguje.

Odstranění zbytků jídla špachtlí

Než se pustíte do samotné výroby domácího čističe, odstraňte z kamene veškeré zbytky jídla plastovou špachtlí nebo kartáčem. Následně si vezměte na pomoc houbičku, kterou trochu namokřete teplou vodou a otřete s ní celý povrch kamene. Pokud na něm stále zůstanou připáleniny, přichází na řadu pasta z jedlé sody.

Čisticí pasta z jedlé sody

Jedlá soda je všestranná látka, která má v domácnosti široké využití. Nejenže odstraní mastnotu a zbytky jídla, ale také neutralizuje pachy, které může kámen pohlcovat. Stačí smíchat dvě lžíce jedlé sody s trochou vody tak, aby vznikla hustší pasta.

Tu pak rovnoměrně naneste houbičkou nebo jemným kartáčkem na celý povrch kamene a nechte působit asi 10 minut.

Dočištění kamene na pizzu

Po uplynulé době začněte s jemným drhnutím kamene, abyste odstranily veškeré nečistoty. Nezapomeňte být při tom opatrní a nepoužívejte příliš velkou sílu, aby nedošlo k narušení struktury povrchu. Jedlá soda je však sama o sobě šetrná k povrchu kamene, což zaručuje, že jej nepoškodí ani při pravidelném používání.

Krásně čistý jako nový

Po důkladném vyčištění pastou z jedlé sody otřete kámen navlhčeným hadříkem. Buďte při tom opravdu pečliví, abyste odstranili veškeré zbytky jedlé sody. Kámen pak nechte důkladně oschnout.

Ideální je ho nechat na vzduchu, aby se veškerá vlhkost vypařila, která by jinak mohla při dalším použití způsobit popraskání. Po úplném vyschnutí je pak kámen připraven na další pečení.

Související články

Zdroje: housedigest.com, adbz.cz