Ctěte materiál

Pečete na klasickém hliníkovém plechu? Potom plně využijte naše prověřené a funkční triky na mastnotu. V případě, že máte plechy na pečení s nepřilnavým povrchem, je lepší držet se šetrnějších čisticích prostředků a vyhnout se používání hrubých nástrojů, které by mohly jejich povrch poničit. Pokud si nejste úplně jisti, z jakého materiálu jsou vaše plechy vyrobeny, vyzkoušejte nejprve jakoukoli metodu nebo čisticí prostředek na malém kousku, abyste se ujistili, že si plech nepoškodíte.

Jedlá soda a peroxid vodíku hrají prim

Jedná se o velmi účinnou kombinaci dvou složek, která zaručeně vrátí plechům jejich čistotu a lesk. Plech posypte jedlou sodou tak, abyste vytvořili rovnoměrnou vrstvu. Nalijte trochu peroxidu vodíku do láhve s rozprašovačem a jedlou sodu jím lehce postříkejte. Směs nechte na plechu působit přibližně dvě až tři hodiny. Následně plech vydrhněte houbičkou směsí jedlé sody a peroxidu vodíku. Poté opláchněte a v případě potřeby postup znovu opakujte. Někdy mohou být nánosy mastnoty letité a potřebují větší a hlubší ošetření.

Na vinný kámen a bílý ocet je spoleh

A je tu další velmi účinná dvojice surovin, která si s napečeninami na plechu hravě poradí. Je to vinný kámen a bílý ocet. Rovnoměrně posypte povrch plechu vinným kamenem. Nalijte trochu bílého octa do láhve s rozprašovačem a nastříkejte jej na plech, podobně jako v případě peroxidu a jedlé sody. Směs nechte na plechu zaschnout alespoň osm hodin, ideálně přes noc. Můžete zatím spát klidným spánkem a odpočívat, ingredience budou pracovat samostatně za vás. Ráno plech důkladně vydrhněte horkou vodou a houbičkou či kartáčem. Pokud nemáte vinný kámen, nenahrazujte ho v tomto případě jedlou sodou. Přestože smícháním jedlé sody a octa dojde k reakci, je pouze krátkodobá a v konečném důsledku nebude na odstranění silných nečistot účinná.

Kostky cukru nejen do čaje

Zdá se vám neobvyklé používat cukr na čištění? Zkuste to a uvidíte, jak je tato metoda perfektně účinná. Vyžaduje pouze trošku trpělivosti, ale s výsledným efektem budete zajisté spokojeni. Nechte plech chvíli odmočit a následně s kostkou cukru začnete drhnout připálená místa. Nakonec plech jen klasicky opláchněte a umyjte běžným saponátem.

Citronová voda je spasitel

Zkoušíte rádi nové věci? Vyzkoušejte na připálený plech či další nádobí obyčejný citron. Namočte houbičku do čerstvě vymačkané šťávy a naneste na připálený povrch. Uvidíte, jak se bude mastnota rychle rozpouštět. Případně můžete vyzkoušet další citronový tip. Vložte na plech několik citronů nakrájených na plátky a zalijte vařící vodou. Směs můžete i několik minut povařit a poté ji nechte samozřejmě vychladnout. Připálené zbytky pak mechanicky odstraňte dřevěnou vařečkou nebo špachtlí.

Sůl nad zlato

Na podobném principu jako cukr, funguje i sůl. Nasypte pár lžic soli na připálená místa a vše pořádně vydrhněte. Nebo můžete sůl zalít horkou vodou, nechat 12 hodin odstát a následně klasicky vyčistit.

Stará dobrá cola

Můžete vyzkoušet i tmavě hnědý nápoj některé ze světoznámých značek. Obsahuje totiž kromě jiného i kyselinu fosforečnou, která je součástí některých spotřebních čistících prostředků. Stačí ji nalít na povrch a počkat, dokud se připálené zbytky nezačnou uvolňovat. Pak už jen seškrábete zbytky dřevěnou vařečkou a normálně omyjete.

Zdroje:

www.realsimple.com, www.bylife.cz, www.nejrecept.cz