Čištění kuchyně je nezbytné mimo jiné i k odstranění bakterií a k zajištění toho, aby se potraviny nekontaminovaly. Čištění varné desky je běžnou denní rutinou, navíc naštěstí můžeme využít mnoho prostředků, které nám pomohou. V rámci rutinního čištění se tudíž vyplatí odstranit všechny skvrny nebo stopy na ocelové varné desce nebo troubě. Je důležité si uvědomit, že skleněná varná deska zůstává teplá ještě dlouho po použití. Pokud nečistoty neodstraníte správně, na varné desce se připálí a tu je pak obtížné vyčistit. V tomto článku se s vámi podělíme o praktické tipy, jak vyčistit kruhy varné desky.

„Měkké“ pomůcky

Nejlepšího výsledku dosáhnete, když varnou desku vždy po použití vyčistíte měkkým hadříkem nebo houbičkou. Tím zabráníte připečeným zbytkům jídla. Zajistí vám to delší používání spotřebiče. Sklokeramickou varnou desku navlhčete a otřete utěrkou z mikrovlákna. Utěrka z mikrovlákna je účinná, protože dobře absorbuje vodu. Po vyčištění otřete varnou desku suchou utěrkou z mikrovlákna. Zbylé skvrny se vyleští a sklokeramika se opět rozzáří.

Chemické prostředky někdy zklamou

Pohodové a hygienické vaření začíná čistotou. Skleněnou varnou desku čistěte pečlivě. Ani zaručené chemické prostředky ale nejsou ve skutečnosti jistotou, že se vaše deska bude lesknout. Někdy totiž stačí pouze uvařit na desce v hrnci vodu, a lesk je tentam. Zejména u starších varných desek už ani spreje na nerezovou ocel nevyčistí všechny nečistoty. Důležité je si desku nepoškrábat, proto rozhodně nepoužívejte drátěnku, vidličku ani nůž. Na tomto typu sporáku vytvářejí na povrchu škrábance.

Přírodní prostředky

Zajímavé je, že podle názorů čtenářů funguje i třeba kokosový olej. Stačí ho jen trochu rozetřít a pak jen setřít do sucha. Deska pak zůstane lesklá a beze šmouh. Jiní zase doporučují mýdlovou vodu z přírodního mýdla nebo klasického mýdla s jelenem. „Horká mýdlová voda z přírodních produktů a vyleštit čistým suchým hadříkem. Žádné problémy," říká paní Jarka.

Nepoužívejte ani čisticí prostředek nebo drátěnku s kyselinou citronovou. Ta skleněnou varnou desku poškozuje. Zkontrolujte, zda varná deska dostatečně vychladla. To trvá přibližně 30 minut.

Výborně funguje i čištění sklokeramické varné desky octem a jedlou sodou. Potřete sklokeramickou varnou desku octem a poté ji posypte jedlou sodou. Do teplé vody vložte utěrku. Vyždímejte ji a položte na varnou desku. Utěrku nechte na sklokeramické varné desce 15-20 minut. Tím zajistíte, že se zbytky jídla a nečistoty uvolní. Vše otřete hadříkem.

Tipy a triky ze sociálních médií

Je důležité, abyste na skleněném povrchu nevytvořili škrábance. Při správné přípravě je to práce, která nezabere žádný čas. Na internetu jsou sdíleny různé tipy. Podívejte se na to, jaké nejrůznější taktiky hospodyňky, ale i někteří muži mají.

"Nepoužívejte dětský olej - zejména na úplně novou varnou desku. Jediné, co udělá, je, že časem pokryje povrch a zvýší jeho náchylnost k přitahování nečistot,“ napsala na Instagramu Marie Nová. I kdyby se dětský olej mohl zdát jako skvělé a snadné řešení, ve skutečnosti spotřebičům dlouhodobě neprospívá, zejména při pravidelném používání. S tímto názorem ale nesouhlasí jiná, anonymní hospodyňka, které se dětský olej osvědčil. Nejprve použije právě olej a pak desku vytře kuchyňským papírem nebo utěrkou z mikrovlákna. „Tento trik mi poradil instalatér."

"Nejlepší je hadřík z mikrovlákna a voda - pokud se vám dělají šmouhy, zkuste filtrovanou vodu, je pravděpodobné, že vaše voda je tvrdá. Na odolné šmouhy od prstů používám sprej na sklo a funguje to naprosto skvěle," píše paní Martina Hendrychová.

A jsou zde i další triky: "Na čištění varné desky používám běžný kuchyňský odmašťovač, pak použiji ještě čistič na sklo a otřu ho kuchyňským válečkem. Zkoušela jsem dětský olej a další nápady, než jsem našla něco, co mi vyhovuje."

A přidávají se i muži. Například Miroslav Opálenský v komentáři napsal, že je zastáncem chemických přípravků. "Nepoužívejte sprej na nerez. Pokaždé, když jsem použil čistič na nerez, varná deska mi zrezivěla."

Tereza Malá je zase zastáncem mokré houbičky a pak osušení utěrkou z mikrovlákna.

Zbytky jídla se na sklokeramické varné desce začnou připékat, pokud ji okamžitě nevyčistíte. Proto je dobré udržovat sporák vždy čistý. A to ať už plynový či elektrický, keramický nebo nejmodernější sporáky s indukční deskou.

Zdroje: hg.eu, www.ceskykutil.cz, cestakbydleni.cz