Umyvadlo je nejen základní součástí koupelny, ale také dominantním prvkem celé místnosti. Přestože je permanentně využíváno, mělo by být stále čisté a krásně lesklé. Nejde o nic neřešitelného. Stačí jen použít ty správné pomocníky, které vás během chvilky zbaví nehezkých nánosů všech možných nečistot. A vaše umyvadlo bude i po létech používání stále vypadat jako nové.

Kde se ta špína bere…

Nejčastěji porcelánová umyvadla zmatní díky nánosům mýdla a nečistotám, které si smýváme z rukou a obličeje, nepříjemné jsou též skvrny od rzi a vody s vysokým obsahem minerálů. Stejně tak se snadno ušpiní umyvadlo například barvou na vlasy, make-upem či lakem na nehty. Příčin a možností je prostě mnoho. Máte porcelánové umyvadlo i v kuchyni? Tam hrozí zase mastnoty a skvrny od jídla, kávové sedliny, či od barevné zeleniny nebo ovoce. Poradíme vám, jak se jich dokonale a efektivně zbavit.

Tak takhle určitě NE!

Porcelánové umyvadlo nečistěte nikdy hrubou silou. Vyhněte se tedy všem možným drátěnkám, tvrdým kartáčům a abrazivním práškům. Docílili byste tak akorát narušeného, poškrabaného a obroušeného povrchu. Pozor si dejte i na mnohé nárazy, které způsobují nevzhledné praskliny, kterých se už nikdy pořádně nezbavíte. Nejen v nich, ale i na zdrsněném povrchu se špína usazuje a zadržuje mnohem rychleji. Čištění pak trvá podstatně déle a celkový efekt není tak dokonalý. Porcelán sice můžete vyčistit agresivními chemickými prostředky, ale proč páchat škody na životním prostředí, když jsou při ruce i dokonalé přírodní prostředky.

Úspěch tkví v pravidelnosti

Pokud chcete, aby vaše porcelánové umyvadlo vypadalo stále jako nové, neobejde se bez pravidelné péče. Jednou týdně jej vyčistěte jemnými čisticími prostředky. Toto pravidelné čištění zabrání hromadění tuku, nečistot a mýdlové pěny. Na zašlou špínu a známky opotřebení občasný úklid prostě nestačí. Nejjednodušším řešením je nenechat umyvadlo zanedbané delší dobu! Pokud jej vyčistíte narychlo a jednoduše každý večer, ušetříte si spoustu času a námahy při pozdějším pracném drhnutí. Stačí k tomu jen chvilka a ráno vás bude čekat rozzářené sněhobílé umyvadlo. Hned vám bude u ranního čištění zubů příjemněji.

Každodenní trik s jedlou sodou

Než budete po večerní očistě opouštět koupelnu, hustě posypte umyvadlo jedlou sodou a rozhodně jí nemusíte šetřit. Po pár minutách působení otřete povrch vlhčeným hadříkem, pokapaným několika kapkami citronového esenciálního oleje. Ten umyvadlo vyleští, rozzáří a udělá ochrannou vrstvu před budoucími skvrnami a usazeninami. A bonus k tomu? Umyvadlo vám bude i krásně vonět.

Bílý ocet je nepřítel rezavých skvrn

Na místa, kam pravidelně stéká po umyvadle železitá voda, je úžasným pomocníkem vinný ocet. Můžete jej zkusit posílit i mýdlovým prostředkem. Nejprve si vytvořte roztok ze saponátu, kterým umyjte umyvadlo a poté jej opláchněte čistou vodou. Potom naplňte umyvadlo horkou vodou a přidejte bílý ocet v poměru 3:1. Nechte 30 minut působit. Nakonec umyvadlo vydrhněte jemnou houbičkou nebo měkkým hadříkem. Na závěr umyvadlo opláchněte vodou a vysušte čistým hadříkem. Vaše umyvadlo se bude blýskat čistotou.

Totální lesk vám zaručí sůl a citron

Jestliže chcete, aby se vaše porcelánové umyvadlo skutečně lesklo a bylo dokonale vyleštěné, posypte ho solí a určitě jí nešetřete. Následně ji polijte čerstvou šťávou z několika citronů a nechte tak hodinu působit. Nakonec vezměte čistou houbičku a celé umyvadlo důkladně omyjte. Vyčistíte tak nejen celé zašlé umyvadlo, ale i případné zažrané skvrny. Vše důkladně opláchněte čistou vodou a potřete citronovým esenciálním olejem.

Zdroje: www.sk.kitchenkuffs.com, www.hautu.cz, www.marjolein-teepen.com