Zůstali vám doma velikonoční mazance a beránci?
Sešlo se vám doma několik beránků či mazanců a rozhodně je nezvládnete všechny sníst? Sladké velikonoční pečivo se hromadí nejen v rodinách, kde se experimentuje s různými recepty a trouba běží celý víkend.
Také u babiček a dědů, kterým přinesla něco na zub návštěva, jich může být požehnaně. Ať už máte doma stádo beránků nebo chlebník plný mazanců, neotálejte a spotřebujete je!
Mazanec i beránek jsou pečivo a můžete jej mrazit. Nechejte poradit českým renomovaným výživovým poradcem Petrem Havlíčkem. Napoví vám, jak je to se zamražením, ale i skladování pečiva v pokojové teplotě i s jakými problémy se můžete potýkat.
Beránka i mazanec můžete zmrazit
Pokud jste dávali pozor, pak je vám jasné, že trvanlivost sladkého pečiva jako je mazanec a velikonoční beránek nebude dlouhá. A problematické je i to, že si takové pečivo často poleželo i notnou dobu na stole.
Jestliže vám zůstalo pečiva hodně nebo už na něj nemáte náladu, neváhejte jej zmrazit. Mazanec i beránek mohou po z rozmrazení mírně navlhnout a snadno se může stát, že už nebudou tak reprezentativní, že byste je chtěli znova vystavit na sváteční tabuli.
Počítejte s tím a raději proto pečivo nakrájejte, abyste z něj mohli postupně odebírat použitelné množství. Je to v mnoha ohledech praktičtější.
Co se týče skladování při pokojové teplotě, trvanlivost záleží na několika okolnostech. Pokud je těsto piškotové, trvanlivost beránka je poměrně dlouhá, ale pečivo velmi vyschne.
Jestli vám to ale nevadí a rádi si dáte ráno k čaji nebo kávě dva suchary, rovnou si můžete beránka nakrájet a nasušit. Nejde o delikatesu, ale spíš jen použití beránka do posledního plátečku a také ušetření místa v mrazáku.
Zkáze podléhají nejrychleji těsta tuková a zdobení beránci. Ti jsou vláčnější po delší dobu, ale zasluhují si co nejrychlejší spotřebu i uchovávání v lednici. Jejich trvanlivost je velmi krátká a měli byste je zlikvidovat během několika dnů. Na týden ani nepomýšlejte!
S mazanci je to o něco snazší. Jde o sladký bochníček, který sice obsahuje mandle a rozinky, ale vydrží poměrně dlouho. Při správném uskladnění skoro týden. Mazanec lze nicméně úspěšně zmrazit i v celku, ale krájený je přesto výhodnější. U jakéhokoli pečiva se doporučuje skladovat jej mrazením jen několik týdnů, ne měsíců.
Vyhněte se hlavně plísním
Pro uchování při pokojové teplotě jsou pro skladování pečiva nejvhodnější lněné či bavlněné sáčky či utěrky a chlebníky, protože v plastu se pečivo zapaří a v papíru rychleji tvrdne. Největší problém představují plísně! Vyhněte se jim jakýmkoli způsobem.
Pokud vám pečivo nezplesniví, pak je stále použitelné, i když je tvrdší. Mazanec můžete použít třeba na francouzské tousty. Suší plátky namočte do směsi vejce, mléka, vanilky, skořice a špetky soli, a pak osmažte na mírně omaštěné pánvi nebo zapečte v troubě.
Vznikne vám sladký pokrm vzdáleně podobný žemlovce, který si můžete dochutit medem, ovocem nebo marmeládou. Záleží jen na vás, jak mlsný máte jazýček.
Zdroje: toprecepty.cz